Събития

Кандидат за директор на ДКТ-Враца: Попдимитров не спазва законите!

  09.06.2023 07:00             
Кандидат за директор на ДКТ-Враца: Попдимитров не спазва законите!

Валентин Гиясбейли, кандидат за директор на Драматично-кукления театър във Враца, се оплака пред „Конкурент“, че изпълняващият длъжността шеф на трупата Анастас Попдимитров не спазва законите в страната и саботира опитите му да се запознае с дейността, капацитета и възможностите за нормална дейност на храма на Мелпомена във Враца.

Гиясбейли не беше допуснат до сцените и документите на театъра на 21 май, въпреки че по закон има право на това като кандидат за директор, одобрен от Министерство на културата /МК/ в конкурс на ведомството. Тогава той подаде сигнал до МК и поиска информацията, отказана му от изпълняващия длъжността директор Анастас Попдимитров.

В сигнала му се казва:

„На 21.05.2023 г., като кандидат за поста „директор", помолих изпълняващия длъжността директор на ДКТ Враца за достъп до сградата, с цел да се запозная с материалната и материално техническата база на театъра. Достъпът ми бе отказан!

Моето искане се квалифицира като искане на достъп до обществена информация съгласно чл. 24. ал. 1 от ЗДОИ, тъй като ДКТ - Враца е субект съгласно чл.3, ал.2 от същия.

В тази връзка, моля да ми отговорите на какво основание и има ли право ИД директор да откаже достъп до сградата на театъра?

Моля на основание Закона за достъп до обществена информация, да ми бъдат представени копия на следните документи:

1. Отчет за касовото изпълнение на бюджетите, на сметките за средства от европейския съюз и на сметките за чужди средства и съпътстващите го приложения на драматично-куклен театър Враца за периода 01.11.2022г.- 30.04.2023г. 1

2. Справка по Наредба Н-6/29.06.2007г. за периода 01.07.2022г. - 31.12.2022г.

3. Справка за наличната техническа обезпеченост на ДКТ Враца (Брой, размери и кубатура на сцени; Брой места по сцени: Брой, марка, модел и мощност на прожекторите по сцени; Брой, марка, модел и мощност на озвучителни тела; Брой, марка, модел на осветителни пултове: Брой марка, модел на озвучителни пултове: Брой, марка, модел и местоположение на климатични инсталации;)

4. Съществуващи договори по ЗОП за наем на части от сградата на ДКТ - Враца."

В рамките на 14-дневния срок, предвиден по Закона за достъп по обществена информация, Гиясбейли е получил само информация от министерството. От ведомството обаче уточняват, че не разполагат с всички поискани от него факти и обстоятелства и го препращат към ДКТ-Враца.

В отговора, подписан от главния секретар на МК Тодор Керанов, се казва:

„Предоставям пълен достъп до исканата информация, която се съхранява в Министерството на културата, както следва:

По въпрос 1:

1) Отчет 30.11.2022 ДКТ-Враца.pdf;

2) Отчет 31.12.2022 ДКТ-Враца.pdf;

3) Отчет 31.01.2023 ДКТ-Враца.pdf; 4) Отчет 28.02.2023 ДКТ-Враца.pdf.

5) Отчет 31.03.2023 ДКТ-Враца.pdf;

6) Отчет 30.04.2023 ДКТ-Враца.pdf.

 

По въпрос 2: Справка по Наредба №Н-6/29.06.2007 г. за организацията на творческата дейност в държавните културни институти, в държавните културни институти с национално значение и в българските културни институти в чужбина към 01.01. 31.12.2022 г. Репертоарен афиш на Драматично-куклен театър Враца - pdf.

По въпрос 3 и 4: Министерството на културата не разполага с търсената от заявителя информация.

Забележка: Драматично-куклен театър Враца е задължено лице по смисъла на чл. 3, ал. 2 от ЗДОИ, с оглед на което не е от компетентността на Министерството на културата да отговори на въпроса на какво основание и има ли право ИД директора на да откаже достъп до сградата“.

 

От ДКТ-Враца обаче не са реагирали по никакъв начин. „Беше ми отказан достъп до театъра лично от Попдимитров, което е нарушение. Другото нарушение е, че без правно основание не ми предоставят документи по Закона за достъп до информация. Явно във врачанския театър крият нещо или нещо не е както трябва, или имат нужда да покрият нещо… Ако спечеля конкурса, ще направя пълен финансов одит, който ще даде отговори на всички въпроси“, допълни Валентин Гиясбейли пред „Конкурент“.

Това не е първото нарушение на директора, който управлява от 28 г. врачанския театър. Но досегашните не се оказаха със силата на престъпления, които да доведат до отстраняването му.

Припомняме най-големите от последните няколко години:

беше нарушил обществена поръчка за купуването на служебен микробус, за който от АДФИ му съставиха 10 акта:

https://www.konkurent.bg/news/15673396495620/10-akta-za-teatur-zaradi-narusheniia-na-obshtestvena-poruchka

 повече от 5 години забави издаването на летописна книга за театъра, която вместо за 80-годишнината се появи за 85-годишнината на трупата

https://www.konkurent.bg/news/16483115865236/mozhe-li-da-ima-promyana-vav-vrachanskiya-teatar

натрупаните 2.5 милиона лева дефицит, заради които трупата е на последното 51-о място в България:

https://www.konkurent.bg/news/16772112094059/predi-konkursa-za-direktor-izpari-se-dalg-ot-25-mln-lv-natrupan-ot-vrachanskiya-teatar

 

 

Припомняме, че разправията между Гиясбейли и Попдимитров се случва в момент, в който се очаква от Министерство на културата да насрочат дата за конкурс за директор. Надпреварата беше обявена през миналата година, а в средата на декември 2022 г. бяха определени тримата кандидати за поста: Валентин Гиясбейли, Анастас Попдимитров /който е и пенсионер/ и Владлен Александров.

От 15 месеца културната институция е на автопилот с временен началник

Драматично-куклен театър – Враца спокойно може да влезе в Книгата на рекордите на Гинес: От 15 месеца културната институция се управлява от временно изпълняващ длъжността директор. По ирония на съдбата той е кандидатът за такъв, който е загубил конкурса, но заради правилата у нас продължава да управлява.

През март 2022 г. Явор Зехиров победи в надпреварата Анастас Попдимитров, но точките, дадени му от комисията по избора не достигнаха за трудов договор. И от МК оставиха Попдимитров временно да управлява театъра до назначаването на нов конкурс. И така вече от 15 месеца, защото предишните /служебни/ министри Велислав Минеков и Найден Тодоров не намериха време за врачанския театър и не посмяха да насрочат конкурс.

https://www.konkurent.bg/news/16487292936977/ti-da-vidish-skasaha-popdimitrov-za-direktor-na-vrachanskiya-teatar