Събития

Археолози извършват спасителни разкопки край Мездра – Ботевград

  05.05.2024 08:45             
Археолози извършват спасителни разкопки край Мездра – Ботевград

370 000 лева е отпуснала държавата, за да се извършат спасителни археологически разкопки покрай новоизграждащия се път Мездра – Ботевград. До средата на май трябва да приключат дейностите, а ако се окаже, че има каменна архитектура, която има историческа значимост проекта за отсечката следва да бъде преправен. „До момента не откриваме нищо, което да затрудни изграждането на чакания от хиляди граждани път“, каза за „Конкурент“ археологът Георги Ганецовски – ръководител на разкопките.  
Цялото пространство тук е археология поне от четири епохи. Желязната епоха и живота на траките са най-много застъпени. Открихме 130 обредни ями. Намерихме отлично запазен цял кухненски съд от ранножелязната епоха. Интересно е, че се натъкнахме и на подземни огнища т.нар. „есхари“. Те са характерни предимно за Южна България и тук, в този район беше непознато това съоръжение. Подобни разкопки ни дават основание да смятаме, че имаме много сериозен принос за историческото познание в този период. Много позитивно е за такива спасителни разкопки, които са свързани с инфраструктурни проекти е, че веднага се осигуряват средства. Кратките срокове обикновено ни притискат, защото в археологията е трудно да се предвиди какво ще излезе в дълбочина и колко време ще отнеме, но се съобразяваме. Попълва се историческото познание неимоверно“, допълни Георги Ганецовски.
Разкопките стартираха на 20 март с два месеца срок. Обследвания терен е 7 декара. На обекта работят 50 работници, предимно от село Радовене, община Роман и 10 души екип /археолози и стажанти от северозападна България/.

Подробности за разкопките четете във вестник "Конкурент" на 9 май.  

Лиляна Рашкова 



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия