България

С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година

  04.05.2024 15:15             
С шест километра лента и проект за маорските традиции „Матаахо колектив“ спечелиха „Златен лъв“ на Венецианското биенале тази година

Шест километра светлоотразителна лента са вложени в широкомащабната инсталация Takapau на Mataaho Cоllective от Нова Зеландия, която спечели наградата „Златен лъв“ на тазгодишното издание на международното биенале на изкуството във Венеция. Проектът им е от влакна, посветен на живота и системата от знания на маорите, разказват на официалния сайт на биеналето. 

Mataaho Collective e съставена от четири художнички маори от Нова Зеландия. Бриджит Ревети, Арена Бейкър, Сара Хъдсън и Тери Те Тау се опират на традицията за изработване на килими такапау, използвана по време на различни церемонии, най-вече при раждане на деца. Те работят заедно от 2012 г. Базирани са в Аотеароа, Нова Зеландия, съобщават от екипа на биеналето. 

От екипа отбелязват, че терминът такапау обозначава фино изтъкана постелка, традиционно използвана при церемонии, особено по време на раждане. „В Te Ao Māori утробата има свещено значение като пространство, където бебетата се свързват с боговете. Такапау отбелязва момента на раждане, което означава прехода между светлината и тъмнината, Те Ао Марама (царството на светлината) и Те Ао Атуа (царството на боговете). Връзките, използвани при тяхното инсталиране, въплъщават прецизен подбор на материали, служещи като инструменти за сигурност и опора за преместване на товари, като същевременно са достъпни“, казват те в документално видео за подготовката на проекта си.

„Всеки диагонал има 120 ленти, всяка от тях с различна дължина и тогава трябваше да умножим това по четири, така че се нуждаеше от внимателно изчисление по отношение на количеството, от които имахме нужда и имах няколко безсънни нощи, чудейки се дали сме поръчали достатъчно. Имахме 6 километра светлоотразителна лента и ако не беше достатъчна, нямаше друга възможност да получим повече“, разказва Тери Те Тау. И допълва: „Наистина задържах дъха си, когато поставих тази първа, най-дълга диагонална каишка, защото ако това не беше достатъчно дълга, всичко щеше да се провали. Но беше добре. Имаше и много допълнителни“.

По думите на артистичния организатор на тазгодишното издание на биеналето Аманда Карнейро, този умишлен избор се стреми да признае често пренебрегваните работници, като подчертава силата, произтичаща от взаимозависимостта и почитайки наследство, което заслужава признание. По думите й, наблюдавана от различни гледни точки, инсталацията разкрива сложната си конструкция с взаимодействието на светлина и сенки върху тъкани шарки, предлагащи мултисензорно изживяване.

Макар да участват в биеналето за първи път, те получиха отличието за най-добро представяне в 60-ото издание на международната експозиция, чиято тема тази година е „Чужденци навсякъде“. Бразилецът Адриано Педроза е главен куратор на тазгодишното биенале. То ще продължи до 24 ноември, а инсталацията на Mataaho Collective може да бъде видяна в зала „Арсенале“. 



Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия
Френската кухня – истории, традиции и оригиналност