Избори Интервю

Ивайло Папов: Въпросната „сглобка“ направи нещо нечувано – осакати Конституцията на България

  29.04.2024 10:00             
Ивайло Папов: Въпросната „сглобка“ направи нещо нечувано – осакати Конституцията на България

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Ивайло Папов - народен представител от VI Многомандатен избирателен район, Враца от ПП "Възраждане". Член на комисията по образование и наука. Член на комисията по труда, социалната и демографската политика. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

Това Народно събрание остава в историята като обект на небивало погазване на Конституцията, законите и всички норми. Станахме свидетели на политическа прегръдка от ППДБ, ГЕРБ и ДПС, която доведе до най-срамната коалиция в най-новата ни история. Тази „сглобка“ направи нещо нечувано – осакати с промени Конституцията на България – горчивите плодове на тези промени тепърва ще видим, усетим и изстрадаме!

Вашата самооценка за престоя си в парламента?

През тази една година ние от „Възраждане“ и аз, като член на Комисия по образование и наука и Комисията по труда и социалната дейност, се борихме за по-добро и балансирано образование, което да се прави от силна държавна политика, а не от НПО-та, които вземат ресурси. Внесохме няколко успешни Законопроекта за изменения и допълнения на Закона за предучилищното и училищно образование. В тях настоявахме за възможност учениците, които не покриват ДОС да могат да остават в 3 и 4 клас, за да не изостават като знания от съучениците си, борихме се за повече патриотизъм в образование, искахме да спре назначението на „калинки“ в Регионалните управления по образование, предложихме да се  подобри услугата личен асистент, също така да се оказва адекватна образователна помощ на деца със специални образователни потребности. За съжаление „сглобката“ не се интересува от образованието на българските деца и не допусна нито едно наше предложение да види бял свят. Горди сме, че в някои области в България от „Възраждане“ вече успяхме да помогнем на децата с дислексия, дисграфия и дискалкулия и ще се закупувят специални устройства, които значително ще подобрят качеството на обучението им. И това е само началото.

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

Лично аз, докато не видя образованието защитено, издигнато във висше благо и оставено в ръцете на професионалисти, няма как да се чувствам удовлетворен. Радвам се, че успяхме да предизвикаме широк дебат в обществото за проблемите на децата с дислексия, дискалкулия и дисграфия. Министерството на образованието и науката този месец промени програмите, за да могат образователните институции да кандидатстват за така необходимите помощни средства. Разбира се, продължаваме да настояваме и за промяна на Наредбата за приобщаващото образование. А в личен план – когато професорите, от които си се учил, ти изкажат публична благодарност пред в Комисията по образование и наука – тогава изпитах удовлетворение от моята работа.

Властта се завърна в сградата на Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Сградата, в която се помещава днес Народното събрание не може да се каже, че е дом на българския парламентаризъм. Тя е удобна за „сглобката“, защото журналистите са напъхани в една тясна ивица и не могат да отразяват „гостуванията на кафе“ сред доскорошните партньори в правителството. От „Възраждане“ смятаме, че само в сградата на Цар Освободител 1 трябва да се помещава българското Народно събрание.



Шенген по въздух и вода, а на Дунав мост продължават километрични опашки
Млади изпълнители пеят в помощ на Гергана Петрова
Петър Волгин ще се среща с граждани във Враца
Илхан Кючук: В Европарламента се чува гласът на всеки един, без значение колко е голяма дадена страна
Музика, култура и изкуство в европейската нощ на музеите във Враца
Благотворителен концерт в помощ на деца и младежи с увреждания организират в разградската община Завет