Събития

Разсадник „Каленски“: Все повече млади хора избират селото, природата, овошките и цветята СНИМКИ

  18.04.2024 06:00             
Разсадник „Каленски“: Все повече млади хора избират селото, природата, овошките и цветята СНИМКИ

Пътуващите по Оряховско шосе във Враца няма как да не забележат великолепния градински център „Дъбника“. Там Цветан Каленски предлага истинско богатство на хората, които обичат цветните лехи и градинки, храстовото разнообразие за дома и двора. Голямото разнообразие от цветя и храсти отбива от пътя все повече хора, особено през пролетта. Има всичко -  от типичните рози бели, червени, розови, божури, ружи, карамфили, петунии, до дървета. 
Каленски се гордее с постоянните си клиенти. Те са спечелили тяхното доверие. Случва се  да се връщат по десет пъти с въпроса „Следващата седмица ще има ли нещо друго, нещо ново и нещо различно?“ Голямо впечатление прави, че културата на хората се променя и с всяка изминала година се сади все повече, и повече. Младите хора вече са постоянни клиенти. 
„Наблюдаваме нещо много хубаво. Все повече млади хора избраха да живеят на село и пътуват до града. Опитват се да се преборят с бабите, като заменят чушките и доматите с овошки, и цветя. Във врачанските лозя е някакво чудо, красота. Младежите си живеят там и си пътуват до града за работа, и с всяка изминала година все повече се усеща как се променя манталитетът ни.“, каза за „Конкурент“ Цветан Каленски.
Видовете цветя, които предлагат са сакъзчета, петунии, божур, дипладения, бугенвилея, стайни растения и много други.  Имат вид петуния, с името „Калибрахое“. Това  е едно от най-красивите балконски цветя, наричат го още “милион звънчета” заради десетките цветчета, които приличат на  малки петунии. Това цвете обича шарена сянка. 
Ягодите са няколко вида. Едните са хармония, а другите са целогодишни. Ягодовата хармония са сорт с ранен период на зреене. Целогодишните ягоди раждат до 3 килограма от едно стръкче за година. Най-хубаво се отглеждат като след разкопаването на лехата се пусне  капков маркуч и отгоре найлон с дупки. В тези дупки се садят ягодите. Това помага за по-лесното отглеждане и спестява  време за плевене.
Овощните дръвчета се предлагат  в контейнери. Те са двугодишни фиданки. Тази година хората търсят основно вкоренени дръвчета. 
„Ацер палматум“ , популярен с името японски клен, е сред най-търсените декоративни дървета. Той е с червени листа, достига до около 2 метра височина, но може да се регулира с резитба и да се оформи като нисък храст. Може и да стане дръвче с коронка,  като се пререже върхът и се почисти отдолу. Няма проблем със зимата. В много случаи японският клен се развива добре и без торене. Има варианти и с жълти листа, перести, червени, винени, най-различни сортове.  Това дръвче все  повече навлиза в озеленяването и хората го търсят, защото се гледа лесно, зимува и може да се оформя по различен начин, споделят от разсадника. 
Любителите на екзотичните растения в „Каленски“ могат да намерят пясъчната красавица.  Това е финиковата палма, „феникс“, която след смъртта си се възражда от младите издънки. Тази палма обича по-песъклива почва, а зимата трябва да се прибира вътре, защото ще измръзне. Магнолията също е сред любимите растения на клиентите. Има храстовидни, до 2 - 3 метра, има и дървовидни, които стават 5 - 6 метра. Цветовете са различни - бяла, розова, винена, черно лале. В разсадника предлагат 10 вида. 
Тази година има и ново предложение – божур. Божур, който става на голям храст, много гъст и разкошен. Божурите достигат височина 50 – 100 cм. Последните години все по масово се внасят и предлагат за продажба дървовидни божури. Сортовете са хиляди. Обичат предимно изток-север, без силно слънцеогряване. 
Каскадното мушкато е любимо цвете за тераси и балкони. До преди 2 години беше само червено, а сега вече има розово и бяло. 
Голямо е търсенето и на многогодишни цветя. Хората ги съхраняват през зимата и пролетта си ги изкарват отново навън. Зимата не се съхраняват трудно. Единственото, което искат, е различна температура и да бъдат на светло, и хладно място. Не се поливат обилно, веднъж в месеца е напълно достатъчно. Например „Дипладенията“ или още известна под името „Мандевила“ е класическо тропическо растение. С ярките си нацъфтели цветове тя може да намери място във всяко слънчево местенце в градината. Цветовете й са големи, и много ефектни, цъфти  през цялото лято. Фактът, че растението не се нуждае от каквито и да било по-специални грижи го прави идеалният избор на увивно растение. 
Сакъзчета нямат проблеми и мушкатото също. Температурата обаче не трябва да пада под нулата. Виреят на по-сумрачно, но да не е много тъмно. 
В разсадника предлагат и растение с името „Деформация“. Това е „Бугенвилия“. Различни ботаници са описали около 18 вида. Те са  трънливи дървета, храсти, лиани, вечно зелени или листопадни, достигащи на височина от един до дванадесет метра. Бугенвилия вирее добре на много въздух и слънце. Трябва да е на светло, прохладно и далеч от течение. Най-добре би било през лятото цветето да се изнася на открито, като шарената сянка е за пред почитане пред изцяло осветено от слънце място. При първото застудяване саксията се прибира задължително вътре. Някои клиенти са предложили своята идея на Каленски за отглеждането й. Садят растението навън със саксията и като дойде зимата го изваждат от пръстта и го прибират.  От бугенвилията се правят живи плетове и арки. 
Храст „Камелия“, който се сади навън, на завет и на сянка, също може да се купи в „Каленски“. Тя е малко познато у нас растение. Макар често да е наричана цвете, е декоративно храстче. Цветовете се отварят поетапно и много дълго време радват. Зимата прави пъпките за следващата година – червени, розови и бели. Камелията трябва да се прибира на защитено място през зимните месеци. Те не са стайни растения и не обичат топлите помещения. 
За любителите на овошките има нов сорт ябълка, ябълка „дюла“, която отвън е жълта. Няма нищо общо с дюлата, защото кората е гладка, а на дюлите – надупчена. Вкусът е като на ябълка и плодът е много едър.
 „Тази пролет заявихме внос от нашите производители в чужбина, както правим 12 години, вече. Направихме заявката, отговориха, приеха я и едно сакъзче ни излизаше на цена от 5 лева. Събрахме се семейно и решихме, че това е много висока цена и по този начин предаваме клиентите си. Заради това предприехме нова инициатива -  да внесем разсади от чужбина и да си ги произведем ние. Така и направихме, засадихме ги, наторихме ги и мислехме да ги чакаме до към 20 април, за да цъфнат, но вече имаше отворени цветове, пъпки и клиентите ни решиха, че ще си ги купуват сега, защото цената, която предложихме е 2 лева. Смея да твърдя, че няма такава цена в града. Надявам се да успеем и да се ориентираме не към внос, а към производство“, казват собствениците на разсадника. 
Петуниите и калибрахоето, които са качествени, буйни на цвят и хубави, са на цена от 1,80 лева. Тагетис, циганчета, градински бегонии – по  1.50 лева. За големи количества растения, екипът прави отстъпки. Най-скъпото цвете, което предлагат пък е хортензията, която е на цена от 28 лева. Петуниите в една саксия с три цвята се предлагат за  12 лева, един цвят -  10 лева. 
Овошките на гол корен са по  8 лева, а вкоренените - 18 лева. Цените на храстите са различни. Предлагат масовите храсти, които са и по-евтини, и са по 6 лева. Има форзиция, вангелия, дойция, които цъфтят в различни периоди, и в различни цветове. 
„Хората предпочитат да си комбинират, за да имат от всичките видове и по всяко едно време да имат поне едно цъфнало храстче.“, коментира Момчил Спасов. Има и по-луксозни, които са по –скъпи, като индийският люляк, японската вишна, рододендрони, цъфтящи дървета и други. 
Сезонът на голямото търсене в разсадник „Каленски“ започва от 8 март до Цветница и Великден. 
„При нас идват и хора, които искат да вземат саксия за подарък, слагат цветето в кошница и подаряват. Все повече предпочитат саксията, пред рязания цвят, който така или иначе след 3 дни ще увехне и трябва да се изхвърли. Всеки клиент идва според нуждите си, търсят цветя за сянка, за слънце или пък за градина.“, споделя от наблюденията си Момчил Спасов. 
След като екип на „Конкурент“ се полюбува и си купи цветя, се включи и в засаждането, и торенето на овошки. От разсадника бяха изключително любезни, за да ни запознаят с процеса. Те винаги помагат на клиентите с  пълна и точна информация за всяко едно растение в градината им. 
Работното време е от 8 до 17 часа, но може да ги намерите и след тези часове, защото е винаги отворено за посетители. Посетете разсадник „Каленски“, за да не изгубите своето цвете. 

Памела Милова-Спасова



„Урок по родолюбие“ с Кубрат Пулев събра стотици в атомната столица СНИМКИ
Областният управител Надя Донкинска бе гост на официалното честване на 40 години от експедиция "Еверест 1984" СНИМКИ
Торнадо връхлетя щат в САЩ, има жертви
Община Мизия с важно съобщение по случай Великденските празници
Враца е част от национална скринингова кампания за рак на дебелото черво
Деца от клуб за млади пещерняци в Дряново събират стотинки от пещерата "Бачо Киро", които вредят на обекта