Избори Интервю

Петър Петров: Властта се изроди в Народното събрание

  30.04.2024 11:00             
Петър Петров:  Властта се изроди в Народното събрание

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Петър Петров - народен представител от XII Многомандатен избирателен район, Монтана от Партия "Възраждане". Член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и комисията по правни въпроси. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

Това беше първото Народно събрание, мнозинството в което си позволи да преобърне надолу с главата конституционното управление на страната в рамките само на два месеца. Приетите от евроатлантическото мнозинство ГЕРБ-ППДБ-ДПС конституционни промени от обикновено Народно събрание вече дават своите отровни плодове и буквално през ден сме свидетели на наченки на конституционна криза заради създадените неуредици. Това събрание ще остане в историята и с отказа да чуе и гласа на българските граждани, които искаха национален референдум за запазване на лева. Наред с това порочна бе работата му и чрез осигуряването на парична и военна помощ за Украйна, приемането на законите за приемането на еврото и на лобистки законопроекти (като за строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“), както и многобройните спешни поправки на поправките на поправките на законодателството, свързано с правораздаването – Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които бяха променяни по няколко пъти всеки за период от само 10 месеца. Но най-сериозния гаф на 49 Народно събрание е излъчването на порочното правителство на сглобката между тези три парламентарни групи, правителство, което не защити по никакъв начин българските национални интереси и не направи нищо, за да подобри живота на хората. А участниците в коалицията потънаха в безкрайни пазарлъци за постове и регулатори, в скандали и обвинения помежду си, което бе закономерно с оглед на тесните им политически стремежи.

Вашата самооценка за престоя Ви в парламента?

Мисля, че в този трети поред парламент, в който участвам, макар и той да бе със съкратен мандат, постигнах максимума като част от парламентарната група на Възраждане, а и като народен представител от регион Монтана. В поредно народно събрание съм най-активния народен представител с най-много изказвания от парламентарната трибуна измежду всички 240 народни представители.

Освен това съм се постарал да упражнявам максимално правомощията си като народен представител по реда на парламентарния контрол и съм внесъл над 100 писмени и устни въпроси към министри по реда на парламентарния контрол. Повечето от въпросите засягат теми и проблеми в различни населени места в област Монтана, като след местните избори успях да създам и добра връзка с избраните наши общински съветници в различните населени места там. Подал съм и над 20 искания за съдействия от изпълнителната власт и сигнали към министри по реда на чл.139 от Правилника, както и съм внесъл поне още толкова сигнали до Прокуратурата за проверка за извършени престъпления. Опитвам се да оправдая доверието на нашите избиратели, но то е нещо, което трябва да се защитава ежедневно.

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

Измежду законодателните инициативи, внесени от нас и които съм удовлетворен, че са приети, са по-строгите мерки и наказания лишаване от свобода срещу пияните и дрогирани водачи, както и създаването на регистър на осъдените педофили, което бе прието отново по идея на Възраждане. Работих заедно с моите съратници още от миналото, 48 НС за незабавно изземане на автомобилите на пияни или дрогирани шофьори, което стана факт от 9-ти август. Заедно с това успяхме да се преборим за драстично завишение на санкцията лишаване от свобода в случаите, когато такива шофьори причинят телесна повреда или смърт на пътя и така премахнахме окончателно възможността за условни присъди. Горд съм, че съм имал възможността да защитавам тези предложения от парламентарната трибуна.

Но трябва да кажа, че имам и недовършени каузи заради негласувани актове, като решението за Национален референдум за запазване на българския лев, борбата за който продължава с наша подкрепа и ще продължи и в Европарламента. Имаше и неприети от мнозинството наши законодателни предложения – като например изравняването на възможностите на разделените родители да виждат децата си, както и приемането на закон за задължителни денонощни аптеки равномерно в регионите на страната.

На местно ниво ангажирах държавните органи с необходимостта от ремонт на изключително лошото състояние на различни републикански пътища в областта, като освен това съм участвал и в 2 срещи на областно ниво по темата по внесени от мен искания, с ресорния министър и председателя на УС на АПИ. Водя борба срещу незаконните сметища в област Монтана, като няколко пъти съм сезирал МОСВ за такива и мерки бяха взети. Тази моя дейност ще продължи и чрез писмения парламентарен контрол и във времето, когато 49 НС няма да работи. Предизвиках проверки от М-во на земеделието и прокуратурата за състоянието на съоръженията на язовир Огоста и съм провеждал срещи с м-ра на икономиката за необходимостта от неговия ремонт. Освен това по мой сигнал към АДФИ бяха установени нарушения в Регионалното общинско депо за отпадъци в Монтана и оттам сезираха Главния прокурор, след като местните прокурори в Окръжна прокуратура въпреки мой сигнал, неоснователно отказаха да се занимават с това.

Продължавам да се боря срещу купуването на гласове, което е голям бич за Северозапада и се надявам в предизборната кампания да можем да реагираме с моите съратници от Възраждане в общинските съвети в областта по още повече местни проблеми на хората и да предложим адекватни решения.

Властта се завърна в Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Аз всъщност смятам, че властта се изроди в Народното събрание, тъй като не беше редно това обикновено 49 НС, а не Велико Народно събрание, да приеме конституционни промени, свързани с преиначаване на начина на държавното управление и с условията за заемане на най-висшите държавни длъжности чрез допускане на лица с двойно гражданство до тях. Прокламираните заявки за изменения в Основния закон, които следваше да доведат до справедливост в управлението, се оказаха лъжа и закономерно няма как да повишат доверието в парламентаризма. Промяната на формирането на служебното правителство доведе до почти ежедневни скандали веднага щом формулата на т.нар. евроатлантическо управление се счупи. Измененията в съдебната власт, прокарани от мнозинството в парламента, доведоха до множество последващи поправки на законодателството, което също увреди доверието на гражданите към законодателния орган. За капак в синхрон с изтеклия аудиозапис от срещата на Продължаваме промяната се създадоха множество временни комисии, които ще приключат работата си без време и които, диктувани от коалицията на сглобката, само ще затвърдят казаното в записа и ще опитат да залъжат общественото внимание, че решават някакви сериозни проблеми, а това не е така. Затова се надявам чрез масово гласуване българските граждани да прекратят това порочно управление и да дадат възможност на Възраждане да защити техните интереси и да раздаде възмездие за престъпленията и нелепото погазване на правовия ред, на което сме свидетели ежедневно.



Кола гори на магистрала Тракия СНИМКИ
Решено е: ПГТР посреща над 1 000 души в изборната нощ
НЕ на плакатната война - мисията може би е възможна във Враца?
Премиера на ,,Безликите: Глава първа” в кино Метропол-Враца днес
Интензивен вражески огън предизвиква прегрупиране на някои украински войски източно от Харков, съобщи армията
Враца приема след дълго отсъствие Национален Фолклорен Ансамбъл „Филип Кутев“