България Избори

Коментират дезинформацията предвид предстоящите избори за европейски парламент

  16.04.2024 09:10             
Коментират дезинформацията предвид предстоящите избори за европейски парламент

„Единственото валидно „оръжие“ за оценка на „фейк новини“, дори и майсторски създадени чрез изкуствен интелект, е естественият интелект“, е коментирала Ралица Ковачева – преподавател във Факултета по журналистика на Софийския университет и главен редактор на платформата Factcheck.bg, по време на дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. В събитието, проведено преди дни в София са се включили представители на европейския парламент, на ЦИК, на български институции.

В навечерието на изборите за Европейски парламент възможностите на изкуствения интелект за генериране на фалшиви послания извежда темата за дезинформацията сред основните дискутирани проблеми. Дезинформацията, независимо дали става дума за изцяло невярна, отчасти невярна или манипулативно интерпретирана информация, все пак има някаква фактическа основа, т.е. може да бъде проверена спрямо съществуващи факти, но безкритичността на аудиторията създава условия за развитие и на множество конспиративни теории, е споделила още Ковачева.

Над 100 различни групи и страници във Фейсбук функционират в мрежа, в която се разпространява дезинформация от 2020 година насам, сочат данни на платформата Factcheck.bg. Групите набират популярност в разгара на пандемията и първоначално се фокусират върху темата за Ковид-19, мерките срещу разпространението на вируса и ваксините. С началото на войната в Украйна мрежата се пренасочва към разпространяване на дезинформация. Запазва се обаче водещия принцип всяка тема да се използва за антисистемни послания, насочени конкретно срещу националните и европейски власти. Фейсбук страници и групи могат да се използват за набиране на големи групи потребители, които да бъдат „облъчвани” с определени внушения и пренасочвани към нови групи и страници, според актуалните нужди на организаторите. Заобикалянето на алгоритмите на социалната мрежа чрез имитиране на автентична потребителска активност им позволява да заблуждават хората, че става дума за голям брой спонтанни действия на различни потребители. В действителност става дума за организиран екип от малък брой профили и страници, която управлява, модерира и пълни с вредно съдържание групите в мрежата.

Председателят на Общественият съвет към ЦИК Цветелина Пенева коментира, че у нас няма не само надзорен орган за цифровите услуги, но и почти никакви практически мерки срещу дезинформацията. В същото време липсва задълбочено изследване и познаване на възможностите на базираните на изкуствен интелект технологии. Те в значителна степен биха могли да подпомогнат работата на изборната администрация или да ускорят процесите на изчисляване на изборните резултати, каза Цветелина Пенева.

Участниците в дискусиите са подчертали, че образованието и дигиталната грамотност са в основата на развитието на критическо мислене, което създава адекватна среда за разумно използване на постиженията на съвремието.

Източник: НСОРБ



„Възраждане“ регистрираха своите кандидати в РИК, Враца
Миро смрази Гала: На два пъти бил близо до смъртта
Проведе се областен кръг на Националното състезание по Безопасност на движението по пътищата във Враца СНИМКИ
Поставят слънчеви панели на десет общински сгради в Козлодуй
Един нов случай на COVID-19 е потвърден у нас през последното денонощие
Още двама членове на опозицията бяха арестувани във Венецуела