Избори Интервю

Цветан Енчев: Голямата оценка я дава историята

  29.04.2024 12:00             
Цветан Енчев:  Голямата оценка я дава историята

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Цветан Енчев - народен представител от VI Многомандатен избирателен район от ПП "Движение за права и свободи". Председател на комисията по политиките за българите извън страната. Зам.-председател на комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната. Член на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

За краткия живот на 49-тия парламент успяхме да върнем властта в Народното събрание и всички важни решения за страната да се вземат от народните представители. Така, както е по Конституция. България е парламентарна република и е редно да се управлява от парламента – всички решения да се вземат там. А изпълнителната власт, в лицето на правителството трябва да изпълнява волята на народните представители. Положихме усилия за консенсус и разбирателство. Партията, от която аз съм избран направи така, че в дневния ред на парламента да влязат за решаване проблемите и нуждите на хората. В този смисъл, бих казал, че работата на 49-то Народно събрание беше ползотворна.

Вашата самооценка за престоя Ви в парламента?

Оценката я дават избирателите, не ние. А голямата оценка я дава историята.

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

Ще се спра на няколко неща, които считам за важни. Те касаят работата ми в парламентарни комисии. В парламентарната комисия за регионално развитие успяхме да защитим и заложим в държавния бюджет за 2024 г. капиталова програма за развитие на всички български общини, за всички български граждани. Чрез тази програма ще бъдат финансирани проекти, които кметовете са счели за необходими. Такава инвестиционна програма за общините досега не е имало. Резултатите от нея ще бъдат видими още в края на тази година. Това са инфраструктурни и социални проекти – улици, площади, училища, детски градини, спортни площадки и пр. Общинска и социална инфраструктура, която ще бъде изградена и реновирана, а всичко това ще даде нов облик на всички общини. Респективно – нови придобивки за всички граждани.

Концентрирах усилията си и върху довършването на скоростния път Ботевград – Враца, защото той е от изключителна важност за региона. Цялата ни парламентарна група твърдо стоеше зад проекта за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“, с ясното съзнание, че този проект с мащаба и стратегическото си значение ще даде мощен тласък на област Враца. Това е инвестиция, която бих определил като най-значимата в държавен мащаб.

По отношение на работата ми в комисията по политиките за българите в чужбина бих отбелязал дейности, които допринасят за това – нашите сънародници да почувстват, че държавата е зад тях. Подготвихме почвата за тяхното завръщане и реинтеграция.

Властта се завърна в сградата на Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Старите хора казват, че доверие трудно се печели, но много лесно се губи. За съжаление, облика на парламента се формира от всички негови членове – 240 на брой. За парламентарната група на ДПС парламентаризма и държавността не са просто думи. Всеки един от нас с работата си в зала и комисии, с поведението си, с изказванията си, с думите и делата си показва отношението към институцията Народно събрание. Считам, че групата на ДПС е тази, която е пример за останалите как трябва да се държи български народен представител. Категорично считам, че доверието към всички нас ще се възстанови тогава, когато си го заслужим. И на нас ни се иска колеги от други партии да не се държат като участници в семпло шоу, но това не зависи от нас. Ще си позволя от мое име и от името на партията, която представлявам – ДПС, да благодаря, че вече 33 години получаваме доверие. Ще продължим да бъдем предвидими, последователни и търсещи консенсус. С една единствена цел – дневния ред на хората да стане дневен ред на народните представители. В крайна сметка, оценката ще получим на 9 юни.



ТИР се заби в дърво на пътя в монтанското село Славотин
След сигнал арестуваха трима за притежание на канабис
Валяк помете ограда и пътен знак и се заби в бетонна стена насред Вършец
Нов български университет организира инициативата "Пикник за смет"
Козлодуй лъсна! Чистиха над 250 души СНИМКИ
Спартак (Плевен) превзе Видин