Бизнес Интервю

Красимир Андреев: Хубаво вино става от добро грозде и мерак

  29.11.2022 12:25             
Красимир Андреев:  Хубаво вино става от добро грозде и мерак

Красимир Андреев е главен технолог на Винарска изба „ШаТони“. Тя е собственост на най-големия предприемач в Северозапада Тони Йорданов. Преди дни в хотелски комплекс „Ариел“ в Мездра“ беше направена дегустация на червените вина от реколта 2021 г.

https://www.konkurent.bg/news/16695414127135/shouto-na-godinata-krasi-radkov-satvori-nevizhdan-kupon-po-vreme-na-degustatsiya-na-vinarska-izba-shatoni

 

Г-н Андреев, какво вино от тези, които представяте, бихте препоръчали на хората?

Днес презентираме 3 червени вина, произведени от Винарска изба „ШаТони“ – Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон. Гроздето е набрано в нашия край – от района на Оряхово е. Разликата между трите е, че мерлото не е било в контакт с дървесина, докато другите две вина са били в контакт с бъчви за определен период от време. И трите са типични сорта.

Виждам, че има и още един продукт на масата?

Да, решихме да изненадаме гостите тази вечер с промоция на току-що произведеното от нас вино Врачански мискет. То е младо вино, бяло десертно вино. То е отлежало в дъбови бъчви на слънчеви площадки през лятото и е с малко по-висок градус и алкохол.

Какъв е градусът на червените вина?

Всички са в диапазона 14-14.5 градуса. Миналата 2021 г. беше добра за гроздето. Получи се хубава реколта, а гроздето беше добре узряло. С висока захарност.

Въпреки че не сте сомелиер, бихте ли препоръчали кое вино с какво мезе се консумира?

Мерлото е класическо изпълнение – няма контакт с дървесина, има достатъчна плътност и е с чисти аромати. Препоръчвам да се консумира с червени меса, които не са много „тежки“, както и с някои видове сирена, по-меки.

Каберне Фран е по-средиземноморски тип вино, с плодове тонове. То може да се консумира с по-лека храна – и с червени меса, и с розови меса.

Каберне Совиньон е с по-добра танинова структура. За него се препоръчва употребата на по-тежки червени меса.

Общото е, че и трите може да се консумират със сирена.

А врачанският мискет с какво може да се комбинира на масата?

Врачанският мискет е емблематичен за този регион. В момента той още „се развива“. Представяме го като изненадата на вечерта. Гроздето за това вино е набрано от района на Мизия. Самото вино има нужда от време за съзряване. Този период ще трае няколко месеца. И едва тогава вече ще е готово за консумация. Твърде младо е в момента, но пък ни дава възможност да изненадаме приятно почитателите на Винарска изба „ШаТони“ с нещо ново. Препоръчвам това вино да се консумира с бели меса. Подходящо е за риби и скариди.

Какво трябва на едно вино, за да е добро?

Преди всичко е важно да се знае, че хубаво вино става от добро грозде и мерак.

АВТОР: Георги Александров