Красимир Андреев е главен технолог на Винарска изба „ШаТони“. Тя е собственост на най-големия предприемач в Северозапада Тони Йорданов. Преди дни в хотелски комплекс „Ариел“ в Мездра“ беше направена дегустация на червените вина от реколта 2021 г.
Г-н Андреев, какво вино от тези, които представяте, бихте препоръчали на хората?
Днес презентираме 3 червени вина, произведени от Винарска изба „ШаТони“ – Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон. Гроздето е набрано в нашия край – от района на Оряхово е. Разликата между трите е, че мерлото не е било в контакт с дървесина, докато другите две вина са били в контакт с бъчви за определен период от време. И трите са типични сорта.
Виждам, че има и още един продукт на масата?
Да, решихме да изненадаме гостите тази вечер с промоция на току-що произведеното от нас вино Врачански мискет. То е младо вино, бяло десертно вино. То е отлежало в дъбови бъчви на слънчеви площадки през лятото и е с малко по-висок градус и алкохол.
Какъв е градусът на червените вина?
Всички са в диапазона 14-14.5 градуса. Миналата 2021 г. беше добра за гроздето. Получи се хубава реколта, а гроздето беше добре узряло. С висока захарност.
Въпреки че не сте сомелиер, бихте ли препоръчали кое вино с какво мезе се консумира?
Мерлото е класическо изпълнение – няма контакт с дървесина, има достатъчна плътност и е с чисти аромати. Препоръчвам да се консумира с червени меса, които не са много „тежки“, както и с някои видове сирена, по-меки.
Каберне Фран е по-средиземноморски тип вино, с плодове тонове. То може да се консумира с по-лека храна – и с червени меса, и с розови меса.
Каберне Совиньон е с по-добра танинова структура. За него се препоръчва употребата на по-тежки червени меса.
Общото е, че и трите може да се консумират със сирена.
А врачанският мискет с какво може да се комбинира на масата?
Врачанският мискет е емблематичен за този регион. В момента той още „се развива“. Представяме го като изненадата на вечерта. Гроздето за това вино е набрано от района на Мизия. Самото вино има нужда от време за съзряване. Този период ще трае няколко месеца. И едва тогава вече ще е готово за консумация. Твърде младо е в момента, но пък ни дава възможност да изненадаме приятно почитателите на Винарска изба „ШаТони“ с нещо ново. Препоръчвам това вино да се консумира с бели меса. Подходящо е за риби и скариди.
Какво трябва на едно вино, за да е добро?
Преди всичко е важно да се знае, че хубаво вино става от добро грозде и мерак.
АВТОР: Георги Александров