Любопитно

Грахът - малкото зелено чудо с големи ползи за здравето

  13.12.2025 11:15             
Грахът - малкото зелено чудо с големи ползи за здравето

Грахът все по-често привлича вниманието като достъпен и изключително полезен продукт.
Зеленият бобов зеленчук е богат на витамини A, C, K и от група B, както и на ценни минерали като желязо, магнезий и калий.
Една от най-значимите му ползи е високото съдържание на растителни протеини и фибри - комбинация, която подпомага доброто храносмилане и съдейства за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Фибрите допринасят и за по-дълготрайно усещане за ситост, което прави граха подходящ избор за хора, стремящи се към контрол на теглото.
Антиоксидантите в граха - включително лутеин и зеаксантин - подкрепят нормалното функциониране на имунната система и защитават клетките от оксидативен стрес. Някои изследвания свързват редовната консумация на грах с намален риск от сърдечносъдови заболявания благодарение на благоприятния ефект върху холестерола.

Освен това грахът е лесен за включване в разнообразни рецепти - от супи и салати до гарнитури и пастети - и остава хранителен дори след термична обработка или замразяване.

Диетолози препоръчват грахът да присъства по-често на трапезата. Малките зелени зрънца се оказват голям съюзник в поддържането на здравословен начин на живот.

 

//dariknews.bg



С членството в еврозоната добрите неща ще дойдат за България, каза зам.-министърът на финансите на Португалия Жозе Мария Брандао де Брито
Нов 3-километров участък от магистрала „Хемус“ се отваря за движение
Мирът не е далеч, каза Ердоган след срещата с Путин
Обществена консултация за промени в правилата за използване на спортните обекти се състоя във Враца
Крадци обраха индустриално хале в Мездра
Красимир Григоров представи нова историческа книга