Любопитно

Пълнозърнестите храни намаляват риска от загуба на паметта

  01.11.2025 15:15             
Пълнозърнестите храни намаляват риска от загуба на паметта

Проучване, публикувано в списание Food & Function (F&F), установи, че редовната консумация на пълнозърнести храни помага за поддържане на по-високи когнитивни показатели и намаляване на риска от свързан с възрастта спад на паметта при хора на средна и по-възрастна възраст. 

Анализът обхваща повече от 5000 души със средна възраст 64 години. Изследователи от Чунцин и Пекин са сравнили техните данни с резултатите от тестове за внимание, памет и умствена скорост. Оказа се, че участниците, които консумират повече пълнозърнести храни (около 75 грама на ден), се представят по-добре на всички когнитивни тестове и са с 18% по-малко склонни да изпитат леки когнитивни нарушения. Връзката между консумацията на пълнозърнести храни и подобрената вербална памет и концентрация е особено силна. Учените отдават този ефект на високото съдържание на фибри, витамини от група В, магнезий и антиоксиданти в зърнените храни, които насърчават съдовото здраве и защитават невроните.

Авторите подчертават, че дори малко увеличение на пълнозърнестите храни в диетата може да бъде лесен начин за поддържане на паметта и умствената яснота в напреднала възраст. Преди това бе доказано, че пълнозърнестите и обогатените рафинирани храни насърчават метаболитното здраве и намаляват риска от затлъстяване.

 

//dariknews.bg



Враца играе! „Нощ на игрите – 2025“ превръща Младежкия център в царство на забавленията
В Деня на будителите врачани получиха символични подаръци с послание за знание и единство
Общинският съвет в Монтана одобри предложения за финансовата стабилност, градската мобилност и социалната превенция
Община Видин отбеляза тържествено Деня на народните будители
Заместник областният управител на Видин участва в тържественото честване на Деня на народните будители
Никол Йовчева е Световен шампион по ментална аритметика