Любопитно

Как фъстъците влияят на рака

  04.09.2025 15:15             
Как фъстъците влияят на рака

Фъстъците са сред най-популярните ядки по света – вкусни, хрупкави и често определяни като полезна закуска. Ново изследване на екип от Университета в Ливърпул обаче поставя въпроса дали при онкологични пациенти консумацията им е напълно безобидна.

Причината е протеинът фъстъчено аглутинин (PNA), който след консумация може да попадне в кръвния поток. Според учените той стимулира отделянето на цитокини – вещества, които правят стените на кръвоносните съдове по-податливи на прикрепване на ракови клетки. Това би могло да улесни разпространението на заболяването.

В предишни изследвания същият екип е установил, че PNA се „залепва“ за специфични захарни вериги в раковите клетки, подпомагайки тяхното оцеляване в кръвта.

Учените подчертават, че откритията не означават, че фъстъците са опасни за здрави хора. Но при пациенти с рак или в процес на възстановяване е разумно да се обсъди консумацията им с лекар.

Проучването, публикувано в списание Carcinogenesis, е част от по-широка работа за връзката между храненето и развитието на рак. Специалистите отбелязват, че са нужни допълнителни изследвания, за да се установи реалният мащаб на риска.

 

/dariknews.bg



Въздушна линейка вдигна към „Пирогов“ 17-годишна, скочила от 6-тия етаж във Враца
Пеевски: Бруталното посегателство срещу директора на ОДМВР – Русе е акт на насилие, който буди гняв и възмущение
Германска компания и "Ирели" ще произвеждат кули Монтесори в Монтана, откриват се още над 200 работни места
Над 200 камери следят за сигурността в община Козлодуй, планира се разширение на видеонаблюдението
Да помогнем на малкия Михаил
Vivacom пуска първия си 5G таблет и нов, още по-добър 5G смартфон с AI функции на изключително достъпни цени