Любопитно

Разликите между видовете сол и как да ги използваме правилно

  23.06.2025 15:10             
Разликите между видовете сол и как да ги използваме правилно

Морска, рафинирана, хималайска - всяка сол е със свой вкус, произход и репутация. Солта или натриевият хлорид е минерал. Тя е незаменимата подправка за всяко ястие и добавя не само аромат, но и малко здраве на масата.

Солта не ни е враг, стига да е използваме с мярка.

Трапезната сол – класиката в жанра

Това е добре познатата бяла сол, която повечето от нас използват ежедневно. Получава се чрез преработка и рафиниране на сол, при което се премахват почти всички минерали, освен натрий и хлор. Често към нея се добавя йод, за да се предпази населението от йоден дефицит – нещо важно за здравето на щитовидната жлеза.

Плюсове:

Съдържа йод 
Евтина и достъпна

Минуси:

Липсват микроелементи
Понякога съдържа добавки срещу слепване

Морската сол – вкусът на океана

Морската сол се добива чрез изпаряване на морска вода. Тя не преминава през интензивна обработка, така че запазва част от естествените минерали – магнезий, калций, калий, цинк. Често има леко сивкав оттенък и по-едри кристали.

Плюсове:

По-богата на микроелементи
По-естествена и „жива“
Има по-мек, но пълен вкус

Минуси:

Не съдържа йод по подразбиране (освен ако не е добавен)
Може да съдържа микропластмаси (поради замърсяване на океаните)Хималайската сол – розовото злато

Тази сол идва от древни солни находища в Пакистан, под Хималаите. Цветът ѝ варира от бледорозов до тъмночервен – заради съдържанието на желязо и други микроелементи (като калий, магнезий, калций). Много хора я възприемат като по-здрава алтернатива.

Плюсове:

Съдържа над 80 микроелемента
Нерафинирана, без добавки

Минуси:

Скъпа
Липсва йод
Част от здравните ѝ „чудеса“ са преувеличени в медиитеКоя сол е най-полезна?

Нито една сол не е „лечебна“, ако се консумира в излишък. Всъщност твърде много сол, от всякакъв вид, може да повиши кръвното налягане и да натовари бъбреците. Но ако говорим за минимална преработка и наличие на естествени минерали, морската и хималайската сол водят пред трапезната.

Редуването им не е задължително, но е добра идея, особено ако се храним разнообразно и искаме различен вкус и микроелементи. Важно е обаче да не изключваме напълно йодираната сол, ако нямаме друг източник на йод (особено вегетарианци и хора, които не ядат морска храна).

 

//dariknews.bg/



Предстои ни най-магичната нощ, небето се отваря и стават чудеса
Уникален въжен парк радва жители и гости на Вършец
До края на юни във Vivacom: до 500 лева отстъпки за над 100 устройства
Във Враца десетки миряни посрещнаха чудодейната икона и мощите на Свети Никифор Прокажения
Държавата даде на Монтана старите казарми
18-годишен е задържан за грабеж в Лом