Събития

Боровица събира на фестивал производители на вино, бира, сирене, кисело мляко

  19 юни              
Боровица събира на фестивал производители на вино, бира, сирене, кисело мляко

Натурални вина, крафт бира, ръчно изработени сирена, овче, козе и биволско кисело мляко, натурален оцет, хляб с квас - всичко това може да се види и опита по време на Фестивала на ферментационните продукти в Боровица. Десетото юбилейно издание е  тази събота- 21 юни.

 

"За десета година ще се съберем производители на ферментационни магии... Това е продукт на нашия труд с една магическа природна сила, каквато е ферментацията, която образува незабравими неща... Това е фестивал не на продуктите, а е празник на сетивата, които ще събудим и ще удовлетворим. Наричаме го фестивал, но това е преживяване, защото освен храната, музиката, езика на хората, диалекта, духа- всичко това ще поднесе на хората истинската природа и култура, която предлага Северозапазения край... Те ще се докоснат до всичко това и ще им предизвика усещане за съвършенство на природата, която е съчетана със суровата доброта на хората- малко резки, малко дръпнати, но много честни, добри приятели и много истински... За жителите от Северозапада е лесно, защото имаме привилегията да отглеждаме продуктите в една невероятна и чиста природа...", каза Адриана Сребринова, технолог на винарска изба "Боровица" и организатор на събитието.

 

На фестивала ще бъдат представени регионални продукти  от България и Сърбия- млечни продукти - от овче, краве, козе и биволско мляко, плодови и гроздови ракии и вина, оцет и туршии, сокове и нектари, Чипровско пиво, които са произведени по традиционни рецепти с помощта на ферментационни процеси. 

 

Има и лектори- клас с шеф Филип Захариев, лекция на тема „Ароматите и нашето здраве” със Свилен Йорданов, парфюмеристът Силвия Йонкова ще покаже как да се комбинират ароматите във вино и парфюми.

 

За настроението ще се грижат музиканти от видинската школа "Нова китара". 

СИТ