Кюфтенца по стара рецепта, пълнени патладжани с лук и орехи, боб със сланина, баница с ориз, каша от коприва, врачанска лютика и куп други стари гозби къкриха днес в центъра на Монтана.
Да 13-ти път в града се събраха майстори на бабините манджи на фестивала на народната кухня „Бабина душица“. Той е част от програмата за празника на града Свети Дух.
Точно в 8 часа в Градската градина запалиха огньовете, а в 11 часа гозбите бяха готови и всички топната в медните тигани с парче погача.
„Приготвената на място и донесената от читалищата храна е раздадена в памет на бабите ни, които са ни направили хора.“, казват организатори.
Двигателна феста е писателката Ели Лозанова, описала в романа си „Смок“ празника на бабината кухня. Сред участниците е и емблемата на северозападното готварско майсторство Цветан Дочев - Дедо Скръц от Враца. В силната врачанска група беше и Димитър Цолов-Доктора, по-известен като Пияния бард, Брат Боян и поетесата Яна Кременска. Честта на дунавските градове защитаваха писателките Валентина Велкова от Видин и Елеонора Бойчева от Лом. Писателското войнство се допълва от Димитър Петров и Дебора Йорданова от Съюза на младите писатели, както и краеведът Димитър Церовски. Насреща им излязоха не по-малко атрактивните Павлина и Павел Тодорови от Меляне, Мирослав Кирилов от Монтана, Ванюш Предовски и семейството на Цецо Веселинов от Враца.
Тази година честта на професионалната лига в кулинарията отстояваше Виктор Богданов.
12 читалища от община Монтана показаха в изложба традиционни местни специалитети.
СИТ