Любопитно

Има и по-лесен вариант от периодичното гладуване

  22.05.2025 15:20             
Има и по-лесен вариант от периодичното гладуване

Периодичното гладуване може да изглежда трудно за много хора поради строгите ограничения във времето, в което трябва да се храним.

Но последно проучване всъщност разкрива, че не е нужно да гладуваме строго, за да има полза за здравето ни. Дори само, ако намалим приема на въглехидрати 2 пъти седмично, може да подобрим метаболизма си.
Гладуването работи, защото стимулира тялото да използва различни източници на енергия. След като се нахраним, организмът ни започва да използва въглехидрати за енергия и складира останалото като мазнини. Но няколко часа по-късно, когато не сме яли, тялото преминава в състояние на глад и започва да изгаря мазнините.
Този процес помага за по-добър баланс между използваните източници на енергия, което подобрява т.нар. метаболитна гъвкавост. А тя е свързана с по-здраво сърце и по-добър метаболизъм.
В предишни изследвания е доказано, че периодичното гладуване може да намали риска от инсулинова резистентност, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
Авторите на сегашното проучване установяват, че след ден на пълен пост или силно ограничено хранене, тялото по-ефективно гори мазнини при следващото хранене, независимо дали то е обилно или малко по-нездравословно.
Така че, дори и без пълно гладуване, малки промени като ограничаване на въглехидратите няколко пъти седмично могат да подпомогнат отслабването и да забързат метаболизма.
При режима 5:2 в дните на гладуване хората приемат съвсем малко калории за целия ден. Това означава, че се приемат и много малко въглехидрати. А тъй като въглехидратите са ключови за състоянието след хранене, учените се питат дали не именно ниското количество въглехидрати, а не просто малкото калории, води до метаболитните подобрения.
В проучването участват 12 души с наднормено тегло и затлъстяване. В един от дните те спазвали режим с почти никакви въглехидрати, а през останалото време приемали много малко калории – около 75% по-малко от нормалното им количество.
След всеки от тези дни хората са приемали храна, богата на мазнини и захар, за да се провери как организмът им ще се справи с нея.
Накрая авторите установяват, че и при двата режима тялото на участниците гори мазнини по-ефективно след калоричното хранене. С други думи, ограничаването на въглехидратите само по себе си може да донесе същите ползи, каквито дава и гладуването.
И периодичното гладуване, и ограничаването на въглехидрати имат своите предимства, но и някои недостатъци, за които трябва да се внимава.
При гладуване, особено ако калориите са силно намалени в определени дни, съществува риск от недостиг на важни хранителни вещества, ако не се подбира внимателно храната. Освен това, този тип режим може да наруши хранителните ни навици и да доведе до преяждане или недохранване.
От друга страна, стриктното избягване на въглехидрати също може да бъде трудно за спазване в дългосрочен план. 
Още един важен аспект е, че и двата режима често водят до отслабване. Това може да е полезно за много хора, но не е подходящо за всички. Има хора, които искат да подобрят здравето си без да свалят килограми, или такива, които просто искат да поддържат текущото си тегло.
Затова е важно всяка диета или режим да бъде съобразен с индивидуалните нужди и цели, а не да се прилага универсално.

 /www.puls.bg



Конференция „Неосветеният Северозапад“ се състоя във Видин
Наградиха изявените директори, педагогически специалисти и ученици от област Враца
Крушовица вече ще има герб и знаме на селото
ЦСОП "Д-р Петър Берон" тържествено изпрати своите абитуриенти
Видин посреща Деня на детето със Summer Vibes Festival
Празнично работно време за магазините на Vivacom