Любопитно

Невидимата заплаха в чинията ни: Как да се предпазим от пестициди в храната

  13.05.2025 15:15             
Невидимата заплаха в чинията ни: Как да се предпазим от пестициди в храната

Пестицидите са химически вещества, използвани за защита на растенията от вредители – насекоми, плевели, гъбички и други организми, които могат да увредят културите. Те се прилагат в селското стопанство, за да се повиши добивът и качеството на продукцията, но остатъци от тях могат да останат в храните, които консумираме.

Употребата на пестициди не е нова – хората са използвали различни вещества за защита на растенията още преди повече от 4000 години. 2000 г. пр.н.е. в древна Месопотамия хората използвали сяра като примитивен фунгицид. А в Китай 1000 г. пр.н.е. използвали растителни екстракти и минерали срещу вредители.

През 1962 г. Рейчъл Карсън публикува книгата "Silent Spring" ("Безмълвната пролет"), която разкрива вредите от пестицидите върху околната среда и хората. Това предизвиква масово обществено внимание и регулации.

След 1990 г. все повече държави започват да регулират, ограничават или забраняват определени пестициди.

В кои храни най-често се срещат пестициди?

Пестициди могат да се намерят в много плодове и зеленчуци, особено ако са отглеждани с конвенционални (небио) методи. Най-често замърсени са: ябълки, грозде, ягоди, чушки, домати, спанак.

Тези храни често попадат в т.нар. списък „Мръсната дузина“ (Dirty Dozen) – плодове и зеленчуци с най-високи нива на остатъчни пестициди.

Как да се предпазим?

Мийте плодовете и зеленчуците обилно с вода, а по възможност – с разтвор от сода бикарбонат (1 ч.л. на 1 л вода).
Белете плодовете и зеленчуците с кора (напр. ябълки, краставици).
Купувайте био/органични продукти. Те са отглеждани без синтетични пестициди и торове (но все пак могат да съдържат естествени пестициди).
Сезонни и местни продукти. Купувайте плодове и зеленчуци, които са в сезон – те по-рядко се нуждаят от третиране с пестициди.
Накисване в оцет или сода. Накисване за 15-20 минути в вода с оцет или сода може да помогне за отстраняване на част от пестицидите.
Разнообразно хранене. Консумацията на разнообразна храна намалява риска от натрупване на специфични пестициди.

Пестицидите са строго регулирани, но се използват в почти всички селскостопански индустрии. Има натиск към:

 - Разработване на по-безопасни алтернативи (био-пестициди)
 - Намаляване на употребата чрез устойчиви земеделски практики
 - По-добра информираност на потребителите

/dariknews.bg



Символът на Враца се връща в пълния си блясък за Ботевите дни!
Областният управител Николай Николов провери напредъка на строителните дейности по пътя Мездра - Ботевград
Празник на абитуриентите организират утре във Враца
Община Враца отбелязва Европейски ден на информираност за инсулта
13 семейства от наводнените Лехчево и Кобиляк получават еднократни помощи
Първо място в областното състезание по “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”