Производители и търговци от цялата страна са част от първия Фестивал на българското сирене и млечни продукти във Враца.
[Програмата започна с традиционна врачанска закуска - мекички със сирене и майсторски клас със звездата от Hell’s Kitchen - шеф Светлана Илиева!
Кметът Калин Каменов благодари на производителите за участието във фестивала и заяви, че той ще се превърне в традиционен за Враца.
Председателят на Сдружение “Български традиционни млечни продукти” - Димитър Зоров бе категоричен, че Фестивалът е възможност не само да се презентират родните производители, но и да покаже истински продукти от мляко.
Заместник-министърът на земеделието и храните - Янислав Янчев изрази увереност, че събитие от подобен тип има предпоставки да се превърне в традиция за Враца и да привлича още повече участници.
Народният представител Красен Кръстев приветства участниците и пожела успех на изложението на традиционните млечни продукти.
В първата част от фестивалната програма жителите и гостите на града имаха възможност да са част от професионална демонстрация на приготвяне на бяло саламурено сирене от млечни продукти “Пършевица”.
Възпитаниците на ПГТР впечатлиха присъстващите с кулинарно състезание “Най-вкусна врачанска лютика” и конкурса “Картини от млечни продукти” - приготвени от ученици от учебник заведения в града и читалища.
За доброто настроение на публиката се погрижиха от дует “Пирин”.
Програмата продължава с презентации на млечни продукти, научни семинари и фолклорен концерт на Румяна Попова.