В събота Монтана събира майстори на перото и гозбите за 12-ото издание на най-вкусния фестивал „Бабина душица“. Черпаци ще въртят писателката Силвия Томова, поетесата Еми Цветкова, проф. Николай Палашев. И тази година ще се включи емблемата на северозападното готварско майсторство Дедо Скръц (Цветан Дочев), придружен от голяма група от Враца, Георги Костодинов от Чипровци – професионален готвач и автор на книги на торлашки диалект. Той не само ще готви, но и ще донесе свои книги –„Турлашка кухня“ с оригинални рецепти на местни ястия, написани на диалект в рими, пътеводител за балканското градче, „Кипровец - една забравена История“ - книжка за деца със стихове и картинки за оцветяване, финансирана по проект на Министерството на културата.
На фестивала „Бабина душица“ се очакват и гости от София и Виена, както и местни кулинарни корифеи. Представители на 10 читалища ще покажат изложба на традиционни местни специалитети.
„Общият брой на готвачите надхвърля 30. Както е известно за участие в конкурсната част на фестивала може да се запише всеки, който има добра рецепта и кураж да демонстрира кулинарните си умения така, както са готвели някога нашите баби – в техните съдове, с техните продукти и на топлината на истински жив огън. Приготвената на място и донесената от читалищата храна, ще бъде раздадена в памет на бабите ни, които са ни предали своите умения.“, казва писателката Ели Лозанова, създател и двигател на фестивала.
Фестивалът на народната кухня „Бабина душица“ е в събота на 22 юни. Той е част от програмата за празника на града - Свети Дух и се организира от Община Монтана.
СИТ