Лайфстайл

В Турция извършиха пластична операция за корекция на носа на котка

  08.06.2024 08:10             
В Турция извършиха пластична операция за корекция на носа на котка
  АА

Турски ветеринари направиха пластична операция за корекция на носа на котка от град Сивас, Централен Анадол, съобщи Анадолската агенция.

До операцията се стигнало, след като собственикът на котарака Юлаф (в превод от турски - овес), порода шотландска клепоуха котка, констатирал, че домашният му любимец изпитва затруднения при дишане.

От ветеринарната клиника препоръчали проблемът, произтичащ от тясната структура на носа на котката, да бъде отстранен чрез средствата на пластичната хирургия.

Операцията е преминала успешно и носните канали на Юлаф са били разширени. След интервенцията състоянието на котарака на възраст година и половина се е подобрило и той вече диша добре.

Ветеринарят, извършил операцията, Ибрахим Йозмен посочи пред журналисти, че и в хуманната, и във ветеринарната медицина се прилагат сходни практики, макар че при животните хирургическите интервенции са по-скоро с медицински, отколкото с естетически и козметични цели.

"Ако тази операция не беше извършена, след известно време той щеше да има проблеми със сърцето, пулса и кръвообращението заради честото си и плитко дишане. Щеше да се увеличи податливостта му към белодробни инфекции и бързо щеше да се уморява", обясни лекарят.
ПМ-С