Свят

Почти 70 години в небето: Почина най-дълго служилата стюардеса в света

  30.05.2024 15:42             
Почти 70 години в небето: Почина най-дълго служилата стюардеса в света

Бет Неш, носителка на световния рекорд на Гинес за най-дълго служила стюардеса, почина на 88-годишна възраст, според изявления на American Airlines и Асоциацията на професионалните стюардеси.

„Скърбим за кончината на Бет Наш, която прекара почти седем десетилетия сърдечно в грижи за нашите клиенти във въздуха“, се казва в изявление на American Airlines, публикувано до X.„Тя започна през 1957 г. и държеше световния рекорд на Гинес за стюардеса с най-дълъг стаж. Бет вдъхнови поколения стюардеси. Лети високо, Бет."

Асоциацията на професионалните стюардеси (APFA), съюзът, представляващ стюардесите в Съединените щати, публикува своя собствена почит към Наш във Facebook.

„Забележителната кариера на Бет продължи повече от шест десетилетия, през които тя докосна безброй животи със своята топлота, отдаденост и несравнимо обслужване“, се казва в публикацията.

„Нейната страст към летенето и нейната ангажираност към нейните пътници бяха наистина вдъхновяващи. Наследството на Бет ще бъде запомнено завинаги в авиационната общност и от всички, които са имали привилегията да я познават.“Неш започва кариерата си с вече несъществуващата Източна авиолиния във Вашингтон, окръг Колумбия, на 4 ноември 1957 г.

През 2016 г. CNN имаше възможност да лети с нея по ежедневния ѝ маршрут от Reagan Washington National до Boston Logan на American Airlines. Неш, която по това време е на 80 години, каза, че романтиката и блясъкът на летенето първоначално са я привлекли към работата.

„Исках да бъда стюардеса от момента, в който се качих на първия самолет – бях на 16 години, седях с майка си на зелен кожен диван във Вашингтон [националното летище Рейгън] и този екип дойде от TWA “, спомня си тя.

„Пилотът и стюардесата минаха през залата и аз си помислих „О, Боже мой“ и казах, че това е за мен.“

Наш каза, че е получила висше образование, но никога не се е отклонила от мечтата си.

Кандидатствала за работа като стюардеса малко след като се дипломирала, пише Vesti.

„А останалото е история“, казва тя пред CNN с широка усмивка.

Според ABC News Наш никога не се е оттегляла официално от ролята си в American Airlines и е починала на 17 май в хоспис.

Неш беше наградена със Световния рекорд на Гинес за  кариерата си като стюардеса в началото на 2022 г.

„Нейната кариера надминава последната най-дългогодишна стюардеса с 63 години, 61 дни към 4 януари 2021 г.“, се казва в съобщението на Гинес./Glasnews