Събития

Гостуваща експозиция за революционера – част от Ботеви дни

  06.05.2024 15:30             
Гостуваща експозиция за революционера – част от Ботеви дни

До дни се очаква да излезе официално програма Ботеви дни, 2024-та на община Враца. „Конкурент“ научи, че на 23 май ще бъде открита изложба „Документи, извори, истини – книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“. Таблата ще бъдат позиционирани във фоайето на Регионален исторически музей, Враца.  
Експозицията е на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ разработена по проект за създаване на иновативна среда за достъп до книжовно документалното наследство, свързано с Христо Ботев във фондовете на Национална библиотека.

Композицията от документи, старопечатни книги, снимков и графичен материал представя важни етапи от живота и дейността на българския революционер. В изложбата за първи път целенасочено са изградени теми от исторически извори на български и османотурски език. Те дават възможност за панорамен поглед върху личността и възгледите на Христо Ботев като същевременно показват отношението на официалната власт към конкретни събития, предизвикани от неговите действия.

Сред подбраните документи са снимки на родното място на Хр. Ботев и членове на семейството му, както и архивни материали, които отразяват неговата дейност като учител, книжовник, публицист и революционер. Сред тях могат да се отличат фотографии и списъци на участници от Ботевата чета, писмо от войводата до капитана на кораба „Радецки“ Дагоберт Енглендер, прощалното писмо на поета-революционер до неговото семейство и други. 

Лиляна Рашкова 



Екстремните горещи вълни причиняват 150 000 смъртни случая годишно
100-годишен данъкоплатец към изпълнителния директор на НАП: Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук
Радин Росенов: Във Враца е моето място
Кирил Петков, академик Денков и Андрей Цеков идват в Монтана
Ето какво време ни очаква днес
В Козлодуй се проведе първият Национален крос „По стъпките на Ботев” СНИМКИ