Събития

На всяко агне – венче на главата

  06.05.2024 07:00             
На всяко агне – венче на главата

В сайта „Карта на времето“, поддържан от врачанската библиотека има автентични разкази и спомените на Латинка Христова Митрева, родена 1933 г., гр. Козлодуй.

"В навечерието на Гергьовден – това е на 5 май – татко ше прегне каруцата, ше се окачиме аз и дечицата наши тука и тръгваме на нивата да береме млечок. Една билка, която я берехме в навечерието на Гергьовден и я кичехме по шиите на животните – кравите, овцете, козите – да имат повече млеко тази очакващата година. Баба пускаше непременно, това беше по задължение – да пусне на терасата едно бяло платно и едно червено. На терасата. Задължително!

На всяко агне се поставя венче на главата. Кади се преди да се заколи – на живо. И се прави курбан тогава. Това беше като бях съвсем малка. После се забрави тая история, колеха се 2 агнета. Разменят си гостувания в рода. Примерно решават – таа година решават догодина на кой род ше им гостуват на тоа празник – от другото село. И най-много се събират на Гергьовден, Великден и на 30-и май – сборове". 

Вижте днес кой черпи във Враца - тук

/Г.Р/

 



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия