Свят

Руският експерт по криптовалути Александър Виник се призна за виновен по част от повдигнатите му обвинения в САЩ

  05.05.2024 09:50             
Руският експерт по криптовалути Александър Виник се призна за виновен по част от повдигнатите му обвинения в САЩ

Руският компютърен експерт и специалист по криптовалути Александър Виник, който беше арестуван в Гърция през 2017 г., осъден за пране на пари във Франция три години по-късно и очакващ сега решението на съда в американския щат Калифорния, се е признал за виновен по част от обвиненията в САЩ, съобщи неговият адвокат, предаде Ройтерс.

Адвокатът му Аркадий Бух заяви, че в резултат на сделката за признаване на вина сега очаква Винник да получи присъда, която да не надвишава 10 години лишаване от свобода, отбелязва ТАСС.

"Той се е признал за виновен по ограничен брой обвинения", заяви Бух, който добави, че клиентът му е бил заплашен от доживотен затвор. "Връхната точка на преговорите беше споразумение с прокуратурата. Очакваме, че наказанието лишаване от свобода ще бъде до десет години", уточни той.

Винник, обвинен в изпирането на повече над 4 млрд. долара чрез криптовалути, в частност биткойн, беше арестуван през 2017 г. в Гърция по искане на Съединените щати, въпреки че Москва многократно е настоявала той да бъде върнат в Русия.

Според уебсайта на министерството на правосъдието на САЩ максималното наказание, което законът предвижда за обвиненията срещу Винник, възлиза на 55 години затвор, отбелязва Ройтерс.



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия