Свят

Виетнамската полиция арестува бивш ръководител на правителствената служба

  05.05.2024 09:20             
Виетнамската полиция арестува бивш ръководител на правителствената служба

Полицията във Виетнам арестува бившия ръководител на правителствената служба Май Тиен Дунг по подозрение в злоупотреба с власт, съобщи вчера министерството на обществената сигурност на фона на засилващата се борба с корупцията в страната, предаде Ройтерс.

Задържането на 65-годишния Дунг е част от разследване на случай на подкуп в провинция Лам Донг в регион Тай Нгуен, се казва в изявление на ведомството, което допълва, че арестът е извършен още във вторник.

Дунг не бе открит за коментар във връзка с отправените към него обвинения, отбелязва Ройтерс.

Продължаващата от десетилетие антикорупционна кампания, наречена „Пламтяща пещ“, напоследък набира скорост, като стотици висши държавни служители и високопоставени корпоративни ръководители са били подведени под отговорност или принудени да се оттеглят от постовете си.

В четвъртък Националното събрание гласува отстраняването на председателя на парламента Въонг Дин Хюе, след като преди малко повече от месец гласува отстраняването и на президента на Виетнам Во Ван Тхъонг.

Както Хюе, така и Тхъонг бяха публично обвинени в неуточнени нарушения. Нито един от двамата не е коментирал случилото се. 

В съобщението днес не се посочват подробности за предполагаемите престъпления на Дунг, но държавните медии твърдят, че арестът му е свързан със строителен проект в провинция Лам Донг.   

Дунг бе ръководител на правителствената служба от 2016 г. до 2021 г. при управлението на тогавашния министър-председател Нгуен Суан Фук, припомня Ройтерс.

Фук стана президент на Виетнам през април 2021 г., но подаде оставка след по-малко от две години заради "нарушения и неправомерни действия" от страна на негови подчинени служители.



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия