Събития

Сармичките са характерни в Брегово за Великден

  05.05.2024 13:00             
Сармичките са характерни в Брегово за Великден
Вокална група \"Росна китка\", Брегово по време на благотворително събитие в Козлодуй.
  Снимка: Конкурент

„За Великден при нас, в Брегово правим сармички. Те са много познати и обичани“, разказва Румяна Топчиева – начална учителка и част от вокална група „Росна китка“ от местното читалище. Тя сподели пред „Конкурент“, че за сармите е много важно да се залеят със запръжка.

Много лук, повече мазнина, с хубава кайма домашна – накълцана стават най-вкусни. Добавяме миризми – черен пипер, пресни подправки. Варят се бавно – поне три часа на тих огън. И е важно печката да бъде на дърва. Оформяме големи сарми. Сервират се без сос, но отгоре запръжка с домати ги прави сочни и ароматни“, споделя Румяна.

Също и агнешко с ориз готвим на Великден, но ако няма сарми, все едно няма празник при нас в Брегово. Лятото организираме голям храмов празник, който се превръща в общоселско тържество. Обикновено около Богородица в средата на август са нашите събития. Тогава също посрещаме гости и правим сарми“, допълни и Керанка Боркова – ръководител на певиците от Брегово.

Лиляна Рашкова 



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия