Лайфстайл

Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта

  04.05.2024 14:40             
Най-вкусното печено агне за Гергьовден се прави по тази стара българска рецепта

Печено агне за Гергьовден Продукти за рецептата: агнешко бутче, плешка или ребърца краве масло – 125 г зелен лук - 4 връзки червен пипер - 2 супени лъжици чесън - 2 -3 скилидки черен пипер сол магданоз – 1 връзка девесил – 1 връзка джоджен – 1 връзка Приготвяне на рецептата: Агнешкото се почиства от ципи и се измива. Посолява се. Сок от пресен лимон се изстисква върху него и се оставя да престои, докато се приготвя за печене.В отделен съд се слага маслото и се разбърква с червения пипер, черния пипер, скилидките чесън. След това се намазва обилно агнешкото месо. Нарязва се зеления лук, магданоза, девесила и джоджена. Обърква се. В тава за печене се поставя зелената маса. От останалата смес, с която беше намазано агнешкото се объркат и зеленините. Агнешкото месо се поставя върху тях. Налива се 1 ч.ч. чаша вода или бульон. Завива се тава с фолио и се пече във фурна. Отначало на силна фурна 250 0 след като заври се намалява на 160 0. Пече се около 4 часа.

Рецепта за агнешка плешка на фурна Продукти за рецептата: агнешки дреболии - 1/2 кг агнешка плешка - 1 брой зелен лук - 3 връзки ориз - 1 чаена чаша сол - 1 -2  супени лъжици червен пипер черен пипер джоджен - 1 връзка магданоз - 1 връзка девесил – 1 връзка олио - 2 чаени чашки масло - 1/8 кг. Приготвяне на рецептата: Дреболиите се сваряват и се нарязват на дребно. Задушава се в олио зеления лук, добавя се ориза и дреболиите, сол, налива се 3 ч. ч. бульон. След като набъбне ориза се прибавят подправките. Агнешката плешка се измива. С отворен джоб се осолява отвътре. Пълни се с готовата плънка и се зашива с конец.Поставя се в тава и се намазва с разтопеното масло и червен пипер. Наливат се 3 чаени чашки от бульона и се покрива с фолио. Пече се на 180 С за около 3 часа.

Гергьовски курбан (по селски) Продукти за ястието: 1 кг агнешко месо без кост 2 връзки пресен лук 1 връзка девесил 1 връзка джоджен 1 връзка магданоз 4 супени лъжици олио сол на вкус черен пипер Приготвяне на ястието: В голяма тенджера слагаме агнешкото месо предварително нарязано на големи късове. Наливаме вода, която трябва да бъде двойно от обема на месото. Посоляваме и оставяме да ври на нормален огън. Като заври се маха пяната, докато се изчисти бульона от нея. Най добре е да прецедите бульона и да го сложите отново на котлона да ври. След това се прибавя част от зеленият лук, който е нарязан наситно.Оставяме да ври месото, докато омекне. След като омекне започваме да прибавяме към него другата част от зеления лук, нарязан наситно, връзката девесил (наситно), връзката джоджен (наситно). Изключваме огъня и оставяме герговският курбан да утихне. Сипваме курбана в дълбоки чинии (за супа) и поръсваме пожелание с черен пипер. Сервира се горещо ястието!/actualno

ПМ-С



Покана от Община Мизия по случай 24 май
Доктор Борис Дашков-хирург и специалист по естетика, и филъри пристига в Медицински център "Свети Сава" - Враца
Днес е Международен ден на музеите, ден на българските зоопаркове и Международен ден на ваксината срещу СПИН
Хороскоп за днес, 18 май
Кола гори на магистрала Тракия СНИМКИ
Решено е: ПГТР посреща над 1 000 души в изборната нощ