Печено агне за Гергьовден Продукти за рецептата: агнешко бутче, плешка или ребърца краве масло – 125 г зелен лук - 4 връзки червен пипер - 2 супени лъжици чесън - 2 -3 скилидки черен пипер сол магданоз – 1 връзка девесил – 1 връзка джоджен – 1 връзка Приготвяне на рецептата: Агнешкото се почиства от ципи и се измива. Посолява се. Сок от пресен лимон се изстисква върху него и се оставя да престои, докато се приготвя за печене.В отделен съд се слага маслото и се разбърква с червения пипер, черния пипер, скилидките чесън. След това се намазва обилно агнешкото месо. Нарязва се зеления лук, магданоза, девесила и джоджена. Обърква се. В тава за печене се поставя зелената маса. От останалата смес, с която беше намазано агнешкото се объркат и зеленините. Агнешкото месо се поставя върху тях. Налива се 1 ч.ч. чаша вода или бульон. Завива се тава с фолио и се пече във фурна. Отначало на силна фурна 250 0 след като заври се намалява на 160 0. Пече се около 4 часа.
Гергьовски курбан (по селски) Продукти за ястието: 1 кг агнешко месо без кост 2 връзки пресен лук 1 връзка девесил 1 връзка джоджен 1 връзка магданоз 4 супени лъжици олио сол на вкус черен пипер Приготвяне на ястието: В голяма тенджера слагаме агнешкото месо предварително нарязано на големи късове. Наливаме вода, която трябва да бъде двойно от обема на месото. Посоляваме и оставяме да ври на нормален огън. Като заври се маха пяната, докато се изчисти бульона от нея. Най добре е да прецедите бульона и да го сложите отново на котлона да ври. След това се прибавя част от зеленият лук, който е нарязан наситно.Оставяме да ври месото, докато омекне. След като омекне започваме да прибавяме към него другата част от зеления лук, нарязан наситно, връзката девесил (наситно), връзката джоджен (наситно). Изключваме огъня и оставяме герговският курбан да утихне. Сипваме курбана в дълбоки чинии (за супа) и поръсваме пожелание с черен пипер. Сервира се горещо ястието!/actualno
ПМ-С