Бизнес Събития

На Великден спират пети блок на АЕЦ за планов ремонт

  03.05.2024 10:15             
На Великден спират пети блок на АЕЦ за планов ремонт

На 5 май, неделя пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, информираха от атомната електроцентрала. 
В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в АЕЦ „Козлодуй” на 20 април. В рамките на всяко презареждане по време на ежегодните планови ремонти се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този начин процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години.
По време на престоя, който се планира да завърши до средата на месец юни, ще бъдат изпълнени необходимите дейности по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на 5 блок. С това ще бъде осигурена безопасната и надеждна работа на ядрената мощност през следващата горивна кампания на реактора.
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” работи съгласно графика за електропроизводство.

/Г.Р./