България

Майстор пекар се върна от Маями в Пловдив, за да меси хляб и козунаци

  02.05.2024 16:21             
Майстор пекар се върна от Маями в Пловдив, за да меси хляб и козунаци

Майстор пекар остави Маями, за да се върне в България и да меси хляб и козунаци. Той управлява малка пекарна в Пловдив, а мечтата му е да възстанови старите български традиции и отношението на хората към хляба. Димитър Йолтов е работил дълго време в пекарната на евреин в САЩ. След като натрупал опит, папки с рецепти и работил по 15-16 часа на ден, се решил да се върне в Пловдив, за да отвори малка пекарна. В Страстната седмица в нея приготвят предимно козунаци. "Приготвяме три вида козунак - класически, с локум и с шоколад и три вида ядки. Работим с хубави италиански и белгийски шоколади. Съставките са много важни, качеството никога не бива да пада. Българското брашно е уникално, работим само с него", обясни той. Пекарната на майстора е една от най-известните в Пловдив. Той е член на Холандската пекарска школа и от тях получава закваска за хляб. Оригиналът е на 300 години и идва от френски манастир. "Хляб се прави с любов, козунак - също. Нужно е и търпение", казва майсторът пекар. /Glasnews

ПМ-С



Задържан в Русия американски войник се призна за виновен за кражба
Лукс на трапезата: Топ пет на най-скъпите храни в света
Стара Загора ще бъде домакин на XVIII издание на международния турнир по художествена гимнастика „Фея под липите“
Монтана и турския град Адъяман с общ проект за климата
Пожар погълна покривите на две сгради в Берковица
Петима израелски войници бяха убити от предполагаем "приятелски огън" в Северна Газа, съобщиха медии в Израел