Свят

В реч по случай 1 май Олаф Шолц обеща пенсионната възраст да не бъде вдигана

  02.05.2024 10:41             
В реч по случай 1 май Олаф Шолц обеща пенсионната възраст да не бъде вдигана
Германският канцлер Олаф Шолц
  Снимка: AP/Ebrahim Noroozi

В послание по случай 1 май, който е Денят на труда, германският канцлер Олаф Шолц обеща пенсионната възраст да не бъде вдигана, предаде ДПА. "За мен е въпрос на почтеност да не лишаваме тези, които са работили дълго време, от пенсионирането, което заслужават", каза Шолц във видео обръщението. "А по-младите хора, които са в началото на трудовия си живот, имат правото да знаят колко дълго ще трябва да работят", изтъкна германският лидер. 

В Германия хората, родени след 1964 г., се пенсионират на 67-годишна възраст. Има възможност за ранно пенсиониране на 63, като при този вариант пенсията се намалява. Олаф Шолц подчерта, че работещите в Германия никога не са работили толкова много часове, колкото през миналата година.

"Затова се дразня, когато някои хора говорят с пренебрежение, че в Германия хората си почиват. С над 46 милиона работещи жени и мъже в Германия има повече заети, откогато и да било преди", заяви канцлерът. Шолц каза още, че през идните години Германия ще се нуждае дори от още работна ръка.

"Затова взимаме мерки хората, които бягат при нас от войната на Русия в Украйна, да си намират работа по-бързо", обясни германският канцлер.

Работата не е просто да печелиш пари. "Работата означава принадлежност, да имаш колеги, да бъдеш зачитан и оценяван", изтъкна Шолц.

БТА, Божидар Захариев

/Л.Р./



В нощта на музеите в Монтана показват „Потъналото наследство“
Задържаха мъж за заплахи към сръбския президент
ПП-ДБ спират кампанията си за ден в знак на съпричастност
Община Козлодуй организира Национален крос „По стъпките на Ботев”
Ето какво време ни очаква днес
Ето къде остават на "сухо" в Берковица