Събития

Реставрираха стенописите в Клисурския манастир близо 100 години след създаването им

  01.05.2024 12:45             
Реставрираха стенописите в Клисурския манастир близо 100 години след създаването им

Стенописите в Клисурския манастир са реставрирани, каза протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим. Това се случва за първи път слез създаването им. Реставрацията започна през 2019 година със средства от Програмата за развитие на селските райони. Инвестицията е в размер на половин милион лева.

Официалното откриване на обновения храм е на 11 май, когато православната църква чества Светите братя Кирил и Методий -  покровители на манастира. Въпреки определената дата за откриване на реставрираните и консервирани стенописи, по Великден в храма ще има  тържествени богослужения, каза отец Антим.

Клисурският манастир е четвърти по големина в България и е най-големият от епархийските манастири. През вековната си история  е опожаряван и съграждан няколко пъти.

Оригиналните стенописи са дело на иконописците Господин Желязков и Георги Богданов. Завършвайки Божия образ, който се намира на купола на храма, Господин Желязков пада и умира и  Георги Богданов довършва сам всички стенописи. При реставрацията са се показали  образи на светци, които били напълно заличени.

По време на работата е под иконите, инкрустирани през 1891 година в  уникалния дърворезбован иконостас, е открит и подписът на Никола Иванов – образописец, ярък представител на Самоковската иконописна школа, разказва архимандрит Антим.

СИТ

 



Преди минути: моторист загина в катастрофа във Враца
Предпремиера на "Фюриоза: Сага за Лудия Макс'' в кино Метропол-Враца
ДГ "Вълшебница" представи своите реализирани дейности СНИМКИ
Пеевски: Христо Иванов ми предложи да стана премиер
Драматично-куклен театър – Враца с нов уебсайт и онлайн система за закупуване на билети
27 000 евро годишно: защо младите в Италия печелят толкова малко