Събития

Златко Живков откри форум за Перспективите пред Северозапада

  01.05.2024 10:00             
Златко Живков откри форум за Перспективите пред Северозапада
Златко Живков
  снимка: БТА

В Монтана се проведе конференцията „Бизнесът и регионите: Северозападна България - Перспективата“. Събитието, бе открито от кмета на общината и член на УС на НСОРБ Златко Живков, Петър Торнев, който е директор на Технологичния център на Аксенчър в България и председател на националната инициатива на сп. BGlobal Обществото на бъдещето и Ванина Вецина, член на Обществото на бъдещето и депутат от Монтана.

„Бизнесът и регионите“ е национална дискусия, инициирана от сп. BGlobal, която се провежда от няколко години. На нея се демонстрира как компаниите допринасят за развитието на регионите в България и как местните власти привличат инвестиции, които променят качеството на живот.

Регионална конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата" събра в Монтана представителите на големи фирми в Северозападна България, кметове на общини, представители на държавата, които заедно да начертаят посоките за по-добро бъдеще на живеещите в тази част на страната. На срещата присъстваха и кметовете на Мездра, Белоградчик и Берковица. Домакинът Златко Живков сподели 25-годишния си опит начело на община Монтана и заяви: "Транспортната свързаност е в основата. Не може всички комуникации и магистрали да са в Южна България, а от тук все още да се борим на части и на етапи за подобно нещо. Дано следващите две години това се случи. Това ще е тласък за региона."

В изказване на конференцията "Северозападна България - Перспективите", организирана от форум "Бизнесът и регионите" в Монтана кметът на града Златко Живков заяви, че е шаблонно да се говори за Монтана като част от най-изостаналия регион у нас - Северозападна България, защото общината се отличава от другите общини и области в района. Живков съобщи, че в Монтана има близо 3 000 фирми, като 40 от тях са с по 200 и повече работници. В Топ 150 на фирмите у нас има пет от област Монтана и само една - АЕЦ-Козлодуй, от останалите два северозападни региона на страната. Годишно в Монтана се произвежда продукция на 1,057 милиарда лева, докато Враца произвежда продукция за 250 милиона лева, а Видин - за 190 милиона лева. По продукт на глава от населението Монтана е дори пред областите Плевен и Ловеч, които също са част от северозападния района за планиране, но не от класическия северозапад, който включва Монтана, Враца и Видин.

Живков припомни, че когато е станал кмет през 1999 г. безработицата в Монтана е била 26 процента, а сега е 4 процента и е най-ниската в северозапада. В настоящето Монтана продължава своето развитие, кандидатства и печели финансиране от много европейски и национални донори, има партньори от градове в Румъния и Сърбия, с които реализира много проекти по програмите за трансгранично сътрудничество. Единствената спънка в развитието на община Монтана и на местната власт е политическата нестабилност у нас, заради която в последните четири години се смениха седем правителства. Живков призова партиите с евроатлантическа ориентация да стигнат до споразумение помежду си, за да има политическа стабилност, а от тук и добър бизнес климат и перспективи пред местната власт.

Източник: НСОРБ 

Л. Р. 



Евтим Милошев: Ще съдействаме за похода във Враца
От "Тролейбусен транспорт" коментираха вчерашната катастрофа с електробус
Преди минути: моторист загина в катастрофа във Враца
Предпремиера на "Фюриоза: Сага за Лудия Макс'' в кино Метропол-Враца
ДГ "Вълшебница" представи своите реализирани дейности СНИМКИ
Пеевски: Христо Иванов ми предложи да стана премиер