Събития

Двуметровите великденски яйца в центъра на Враца се изработвали един месец

  29.04.2024 11:00             
Двуметровите великденски яйца в центъра на Враца се изработвали един месец

За поредна година, Враца е сред градовете с най-впечатляващата и атрактивна великденска украса, която усмихва и радва жителите и гостите на града. За цветното и празнично настроение се погрижи община Враца, съвместно с представители на институции и артисти от региона. Освен впечатляващият единадесет метров паун, богато украсените цветни арки, изумление будят и двуметровите великденски яйца, зад чийто реставрация и майсторски художествени техники застават майка и син, а трудът и талантът им, не остават незабелязани.

Радин Росенов – завършил НГПИ „Св. Лука“, София и Емилия Върбанова Пенева-Цонева – художник и дългогодишен преподовател по изобразително изкуство са двама майстори на огромните яйца. Те споделиха пред „Конкурент“, че изработката е коствала повече от месец. „Яйцата са изработени от стереопор. Нанесена е гипсова шпакловка. Грундирани са и изрисувани с акрилни бои и фасаген. Изобразени са стилизирани флорални елементи, плетеници, орнаменти и е ползван църковно-славянски шрифт. Има и образи на феникс, митична птица, която вечно се възражда от „пепелта на своята гибел“. Обърнато е внимание на всеки детайл, като за плътността на цветовете са нанесени два или три слоя боя. След завършване на рисунките са нанесени два слоя лак за още по-добра устойчивост на метеорологичните условия", разказа Радин Росенов.
Към днешна дата двамата обучават около 50 участници в арт-школа „Армеро“, Враца. В школата деца и юноши имат възможност да получат знания и професионални съвети в сферата на изобразителното изкуство. 
Повече за творческия път, цели и хобита на Радин Росенов, очаквайте в специално интервю за вестник „Конкурент“.



Теодора Димова гостува във Враца
ТИР се заби в дърво на пътя в монтанското село Славотин
След сигнал арестуваха трима за притежание на канабис
Валяк помете ограда и пътен знак и се заби в бетонна стена насред Вършец
Нов български университет организира инициативата "Пикник за смет"
Козлодуй лъсна! Чистиха над 250 души СНИМКИ