Събития

Община Козлодуй организира Национален крос „По стъпките на Ботев”

  30.04.2024 16:14             
Община Козлодуй организира Национален крос „По стъпките на Ботев”

На 18 май за пръв път Община Козлодуй организира Национален крос „По стъпките на Ботев”. Мероприятието е част от традиционната Програма „Ботеви дни”. Това спортно събитие предлага следните възможности за участие:
– 8 км и 760 м.Първи маршрут. За опитни състезатели и бегачи.
– 4 км и 876 м. Втори маршрут. За бегачи ентусиасти, за юноши и девойки на различна възраст.
– 1 км и 876 м. Трети маршрут. За момичета и момчета до 12 години и за всички желаещи.
Дължината на маршрутите символично е свързана с годината, в която Ботев и неговите четници стъпват на Козлодуйския бряг – 1876 година.

Първи стартират участниците от най-дългия маршрут. Участниците от втория и третия се включват поетапно. Трасето е на територията на град Козлодуй, финалът – пред Паметника на Христо Ботев и неговата чета в Ботев парк, Козлодуй. Сборен пункт за извозване до старта на различните маршрути – централен площад, пред Народно читалище храм-паметник „Христо Ботев – 1879”, в 9 часа на 18 май.
На всеки старт на трите маршрута ще бъдат раздадени тениски на участниците. Тази година кросът ще бъде без състезателен характер, като статутът на събитието може да се променя следващите години.
Всички участници ще получат паметни медали. Желаещите ще могат да посетят Националния музей „Параход Радецки” и Общинския музей „Козлодуй – новата станция на България”. Националният крос „По стъпките на Ботев” се провежда в чест на 148 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. Събитието има за цел чрез спорта да бъде засвидетелствана почит към делото на Христо Ботев и неговата чета.
Може да заявите своето участие, както и предпочитаната дистанция, на електронна поща [email protected]. Участниците под 18 години е необходимо да представят декларация за съгласие предварително или в деня на мероприятието.



Враца приема след дълго отсъствие Национален Фолклорен Ансамбъл „Филип Кутев“
Земетресение с магнитуд 5,1 е регистрирано край бреговете на Тонга
Мартин Харизанов даде старт на изграждането на мини парк в “Звено майка и бебе”
Всички села в община Монтана вече имат черкви
Задържан в Русия американски войник се призна за виновен за кражба
Лукс на трапезата: Топ пет на най-скъпите храни в света