Избори Интервю

Ирена Димова: В 49-тото Народно събрание ГЕРБ-СДС бяхме източника на политически разум

  30.04.2024 09:00             
Ирена Димова:  В 49-тото Народно събрание ГЕРБ-СДС бяхме източника на политически разум

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Ирена Димова - народен представител от XII Многомандатен избирателен район, Монтана от Коалиция ГЕРБ-СДС. Член на комисията по бюджет и финанси и комисията по земеделието, храните и горите. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

В края на това Народно събрание ми се иска да се върна в отговора си към Вас преди 10 месеца, когато то започна. България се намираше в дълбока политическа криза, в поредица от избори, които не водеха до съставяне на работещ парламент и до правителство, което е основна негова задача. Тогава ние от ГЕРБ направихме най-големия политически компромис, който сме виждали в последните 30 години, в името на това страната ни да има редовен кабинет. С всички негативи от такова решение. В него имахме само един министър, в лицето на Мария Габриел, която бе и най-активния и одобряван член на МС.

Основната причина сега отново да отидем на избори са действията на ПП и ДБ, които в този период узурпираха цялата държавна власт, искаха още и още, без хората да са им дали мандат за такова нещо. На това трябваше да се сложи край.

По отношение на работата на НС бяха приети редица важни законодателни инициативи и решения, които ние инициирахме. Искам като пример само да припомня, защото много други се опитват да си приписват заслуги за това, по идея на ГЕРБ в Закона за държавния бюджет бе много ясно заложено сериозно финансиране за проекти на общините, но оценката какво направи бившия министър на финансите Асен Василев с парите за общините, ще дадат всички граждани на предстоящите избори. Само искам да отбележа, че въпреки одобрените и подписани проекти за милиони левове,  общините от нашата област не са получили нищо до този момент,  а сме вече в активен строителен сезон.

Нещото, което искам да изтъкна също така е, че партията, която представлявам, бе източник и на много политически разум, с който оказвахме парламентарен контрол върху действията на правителството и върху работата на министрите.

Вашата самооценка за престоя Ви в парламента? 

Не бих си позволила да оценявам сама работата си като народен представител, защото единствените, които имат право на това са жителите на област Монтана. Нещото, което обаче мога да кажа е, че положих максимални усилия за осигуряването на повече средства за населените места в региона, защото политическата криза с последните три години направи така, че да не се реализират проекти на общините, които хората чакат от години. Гордея с това, че заедно с всички колеги, избрани от областите в Северозападна България, от групата на ГЕРБ-СДС, говорим в един глас, настояваме и ще продължим да настояваме за реализацията на стратегически инфраструктурни обекти за региона ни, които биха му дали съвсем различен хоризонт за развитие. По времето на правителството на Бойко Борисов тази тема бе приоритет за изпълнителната власт, а след това стана много по-трудно, защото е видно, че няма достатъчна политическа воля. Вярвам, че тези избори ще променят този факт, защото след тях трябва да има кабинет, в който коалицията ГЕРБ-СДС е водещ субект. Нещо, което е най-силната гаранция за развитие и на Северозапада.

В личен план, мога да кажа, че като член на Комисията по земеделие и храни и Комисията по бюджет и финанси съм вносител на множество законодателни промени, които да подобрят нормативната уредба.

В „Комисията по бюджет и финанси“ винаги съм била „гласът на общините“ и съм защитавала техните искания, свързани с основни инфраструктурни проекти, от изключително значение за развитие на регионите ни. Като пример мога да отбележа при актуализацията на бюджет 2024 година, приета миналата седмица, където бях единствен вносител на предложения между първо и второ гласуване, насочени основно към общините. Винаги съм работила за намаляване на административната тежест на бизнеса и общините и приемане на законодателство, даващо дългосрочна визия.

„Комисията по земеделие и храни“ и сега беше една от най – натоварените. През този мандат, освен приетото Решение на Народното събрание за промяна на основополагащия в сектора Стратегически план, бях съвносител и участвах в приемането на редица важни нормативни актове. Едни от основните промени, касаещи основно земеделските производители са приетите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, свързани с приемане на 5 годишен срок за отдаване под наем/аренда земи – Държавен поземлен фонд, както и регламентиране на начина на отдаването им – чрез търгове. При разпореждането с държавни и общински имоти даваме приоритет на местните производители. Облекчаваме и процедурата за сключване на комасационните споразумения, която към момента е твърде тежка и много често неефективна и водеща до служебна комасация.

В последните дни на това НС, приехме много важни промени и в Закона за подпомагане на земеделските производители. С промените, приети в последните дни, удължихме помощта за акциза върху газьола до 2026 г. Прецизираме и понятието „активен фермер“, което ще даде възможност за безпроблемното протичане на кампанията за директни плащания.

Не на последно място мога да отбележа, че в регионален план, съвместно с кметовете на общини и населени места постигнахме значими успехи. И ще дам един пример за това – въпреки присвояването на инициативата от други колеги народни представители, съвместно с кмета на Община Вършец – Иван Лазаров постигнахме подновяване работата на Районното управление на МВР – Вършец. Това беше поето и като наш ангажимент пред жителите на общината. Получавахме многократно сигнали от граждани, че има скок на престъпността, несигурност за тях и тяхното имущество, занижен контрол по пътищата. В резултат на нашите усилия до месец РУ – Вършец ще възстанови дейността си и хората от населените места в общината и хилядите туристи, ще бъдат по – спокойни.

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

Никога не съм обичала да се хваля и да давам показност за всичко, което съм направила. Това може да е грешка в политически аспект, но така го чувствам. Винаги съм се старала да бъда на терен и да помагам с каквото мога, да бъда в пряка комуникация със съгражданите си, вместо да бъда активна в социалните мрежи с цел PR и популизъм. Бяхме до хората, когато имаха нужда по време на наводненията, без камери, без фанфари и хвалби и съм убедена, че това се оценява от тях. И може би тук е мястото да благодаря на всеки един от жителите на област Монтана, че с тяхното доверие и подкрепа години наред сме първа политическа сила. И това ми дава основание да бъда горда, че семейството ми живее в Монтана, децата ми растат там, и аз ще остарея в Монтана.

Властта се завърна в Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Сложна тема. Да, в 49-то Народно събрание ролята на парламента бе много по-значима, което е и следствие от начина, по който бе формирано правителството. Аз вярвам, че доверието в парламентаризма ще се върне след много продължителни усилия и действия от всички партии. Не може да виним хората, че не харесват начина, по който се работи в НС, когато постоянно виждат от екрана популистки предложения, стил на поведение, който е недопустим за Народното събрание, самоцелни скандали, които не водят до политически резултат. Все неща, които никога не съм си позволявала.

Ако има нещо, което със сигурност съм научила в политическата си дейност е, че доверие се печели, а не се дава от нищото.



Кола гори на магистрала Тракия СНИМКИ
Решено е: ПГТР посреща над 1 000 души в изборната нощ
НЕ на плакатната война - мисията може би е възможна във Враца?
Премиера на ,,Безликите: Глава първа” в кино Метропол-Враца днес
Интензивен вражески огън предизвиква прегрупиране на някои украински войски източно от Харков, съобщи армията
Враца приема след дълго отсъствие Национален Фолклорен Ансамбъл „Филип Кутев“