Събития

Българи от Австрия се включват в ботевия поход

  02.05.2024 10:00             
Българи от Австрия се включват в ботевия поход

Представители на българско училище от Австрия са подали заявка за тазгодишното издание на Ботевия поход, научи "Конкурент". Пътят от Козлодуй до Околчица се очаква да изминат над 1 800 походници. „Все още тече записването, но наблюдаваме повишен интерес. Има десетина нови групи“ каза за „Конкурент“ Евгени Филипов – ръководител на похода. Той информира, че има и над 15 индивидуални заявки. От Враца се очакват две нови групи като едната ще бъде от училище Васил Кънчов. 
Седемдесет и шестият национален туристически поход "По пътя на ботевата чета Козлодуй-Околчица, 27 май-2 юни" се организира от областна администрация Враца. Пожарна, полиция, спешна помощ, туристическия съюз са част от институциите, които имат представители и съдействат за провеждането на мащабното национално събитие. 
Ние сме осем души ръководство и буквално сме 24 часа на разположение в дните на прехода. Държим на стройна организация, ред, дисциплина и спокойно можем да кажем, че нямаме никакви произшествия или ексцесии по време на похода. Винаги има и дух на патриотизъм – правим викторини, младежите пеят песни, рецитират ботева поезия“, разказа Евгени Филипов, който е комендант от 2016-та година насам. Спомня си, че тогава 800 ботевци са преминали величествения път
Традициони участници в похода са училища от Враца, Козлодуй, Видин, Крумовград, София, Бургас, Русе, Драгоман, Видин. 



ПП-ДБ спират кампанията си за ден в знак на съпричастност
Община Козлодуй организира Национален крос „По стъпките на Ботев”
Ето какво време ни очаква днес
Ето къде остават на "сухо" в Берковица
1 161 зрелостници от област Враца се явяват на матура по български
Хороскоп за днес, 17 май