Събития

Теодора Димова гостува във Враца

  29.04.2024 14:00             
Теодора Димова гостува във Враца

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели и ще се срещне с врачанските (по)читатели на 16 май, от 17:30 часа в Читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца.
Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине”, „Майките”, „Адриана”, „Марма, Мариам” и „Влакът за Емаус”. През 2007 година „Майките” спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. „Адриана” е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен и филмът „Аз съм ти”. През 2010 г. „Марма, Мариам” спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2019 Теодора Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов” за цялостен принос в българската книжнина. През 2019 излезе романът ѝ „Поразените”, който на следващата година се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България”, спечели наградата за проза „Перото” и „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга. През 2023 е публикуван романът „Не ви познавам”, своеобразно продължение на „Поразените”. Есеистичните й текстове са събрани в книгите „Четири вида любов”, „Ороци” и „Зове овцете си по име”, „Молитва за Украйна”. Носител е на Голямата награда за литература на СУ „Климент Охридски” за 2022, както и Вазовата награда за литература за цялостен принос през 2023.
Литературната среща се организира в рамките на Национална кампания „Зелено четене“ и Национална библиотечна седмица на тема „Библиотеките - по-нужни от всякога“.
Капацитетът на залата е 80 човека. Заявете присъствие в отдел „Обща читалня“ или на телефон 0879 548 912.
 



Румен Христов: Монтана се нуждае от добра инфраструктура, която ще доведе инвеститори и доходи
В „Баба Вида“ редят гозби от Римската и Османската империи и от Средновековна България
Конфискуват колите на украинците за нуждите на армията
Враца бе домакин на заседание за развитие на Северозападен регион СНИМКИ
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 година
Бившата съпруга на Бил Гейтс напуска общата им фондация