Свят

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия, откъдето започва регионална обиколка

  29.04.2024 12:45             
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия, откъдето започва регионална обиколка

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Саудитска Арабия, започвайки обиколка в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Очаква се по време на обиколката Блинкън да обсъди с арабските партньори бъдещето на Газа след войната и да окаже натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху да предприеме конкретните и осезаеми стъпки за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа, за каквито настоя този месец американският президент Джо Байдън.

В Рияд Блинкън ще се срещне с висши саудитски ръководители и ще участва в среща в по-широк състав с партньори от пет арабски държави - Катар, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания, с които ще продължи дискусиите за бъдещото управление в ивицата Газа след войната, каза висш служител на Държавния департамент.

Една от целите на близкоизточната обиколка на американския държавен секретар е насърчаването на примирие между Израел и палестинското радикално движение "Хамас" и създаване на възможности за навлизането на повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, отбелязва Франс прес.

Очаква се също Блинкън да събере на среща представители на арабски страни и на европейските държави , за да обсъдят как Европа може да подпомогне усилията за възстановяване на Газа, опустошена при продължаващите повече от шест месеца израелски бомбардировки.

Разговори за възстановяването и управлението на Газа се водят от месеци, но все още не е договорен ясен механизъм.

САЩ са съгласни с Израел, че движението "Хамас" трябва да бъде унищожено и повече не може да играе роля в бъдещето на Газа, но Вашингтон не иска Израел да окупира отново ивицата. Вместо това той разглежда възможността за създаване на структура, която ще включва реформирана Палестинска автономна власт, с подкрепата на арабските държави.

Блинкън ще обсъди със саудитските власти също усилията за сключване на споразумение за нормализиране на отношенията между кралството и Израел - мегасделка, която предвижда Вашингтон да договори с Рияд двустранни ангажименти в областта на отбраната и сигурността, както и за ядрено сътрудничество. В замяна на нормализацията арабските държави и Вашингтон настояват Израел да се съгласи с набелязването на път към палестинска държавност - нещо, което Нетаняху многократно отхвърли.

От Рияд Блинкън ще отпътува за Йордания, а след това - за Израел, като посещението му ще се съсредоточи върху усилията за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа.

В Аман държавният секретар ще се срещне с високопоставени йордански представители и хуманитарни организации, за да се запознае с постигнатите подобрения и да научи какво още трябва да се направи, за предаде после тази информация на израелците.

"Блинкън ще обсъди увеличаването напоследък на хуманитарната помощ, доставяна в Газа, и ще изтъкне, че е много важно това увеличение да е трайно", посочи в изявление вчера Държавният департамент на САЩ.

Държавният секретар предприема близкоизточната си обиколка за запознаване със ситуацията с хуманитарната помощ в Газа около месец след като Байдън предупреди Нетаняху, че политиката на Вашингтон може да се промени, ако Израел не предприеме стъпки за предотвратяване на вредите за цивилното население, за справяне с хуманитарната криза и за гарантиране на безопасността на хуманитарните работници, припомня Ройтерс.

В последните седмици висши американски представители приветстваха предприетите от Израел стъпки за подобряване на хуманитарната ситуация, но многократно заявиха, че е необходимо да се направи повече.

Според изявление на Белия дом в телефонен разговор с Нетаняху вчера Байдън е споменал израелската подготовка за отваряне тази седмица на нови гранични пунктове в Северна Газа, където опасността от глад остава сериозна.



Ето какво време ни очаква днес
Община Козлодуй третира срещу кърлежи
Мартин Харизанов: “Осигурени са средствата за нови протези за 8-годишната Беатрис Димитрова”
Предстои информационна кампания на БулЕкоПак и Oбщина Козлодуй
Обява! Фирма „ЕТ Генади Каменов“ продава дърва за огрев и извършва рязане на опасни дървета
Бойко Борисов се среща със симпатизанти от Враца и региона