България

Произведения на Перголези и Хайнд ще звучат на великденския концерт на разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“

  29.04.2024 12:21             
Произведения на Перголези и Хайнд ще звучат на великденския концерт на разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“

Произведението на Джовани Батиста Перголези „Stabat Mater“ ще прозвучи във великденския концерт на разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Празничният концерт е утре вечер в залата на филхармонията, съобщиха от ръководството на културната институция.

„Перголези пише тази прочувствена музика в последните седмици от краткия си, едва 26-годишен живот. Тя пресъздава образа на скърбящата майка - Дева Мария, станала свидетел на страданието на своя син. Композицията надхвърля строгите граници на църковната традиция, за която е била създадена първоначално и докосва емоциите с дълбоко човешкото пресъздаване на каноничния текст“, посочи диригентът на разградската филхармония маестро Борис Тодоров. 

В програмата на концерта е включена и Дивертименто в ла мажор на Йозеф Хайдн. Солисти ще са Анастасия Алтухова – сопран и Анна Янкова – мецосопран, талантливи, доказали се професионалисти, носители на редица престижни награди.

Зад диригентския пулт ще застане маестро Борис Тодоров, а концерт-майстор ще е Божанка Николова. В предпразничните дни ръководството на разградската филхармония пожелава на всички почитатели на музикалното изкуство хармония, мир, благоденствие и любов. 

В началото на месеца в залата на филхармонията прозвучаха обичани от публиката заглавия от мюзикъли и филми. Музикалният прочит на вечната тема за любовта беше представен от оркестъра на разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ под диригентството на маестро Борис Тодоров, Коцето Калки и Мартина Табакова. В концерта „Световни любовни дуети“ участваха и музикантите от група „12 Bar Band“



ТИР се заби в дърво на пътя в монтанското село Славотин
След сигнал арестуваха трима за притежание на канабис
Валяк помете ограда и пътен знак и се заби в бетонна стена насред Вършец
Нов български университет организира инициативата "Пикник за смет"
Козлодуй лъсна! Чистиха над 250 души СНИМКИ
Спартак (Плевен) превзе Видин