Избори Интервю

Мартин Харизанов: За мен най-важно е да подобряваме качеството на живот в област Враца

  29.04.2024 09:00             
Мартин Харизанов: За мен най-важно е да подобряваме качеството на живот в област Враца

Екипът на „Конкурент" зададе едни и същи въпроси към всички 14 народни представители от Враца, Видин и Монтана. Публикуваме получените отговори без редакторска намеса.

Мартин Харизанов - народен представител от VI Многомандатен избирателен район от Коалиция ГЕРБ-СДС. Член на комисията по икономическа политика и иновации и комисията по електронно управление и информационни технологии. 

Как оценявате работата на 49-тото НС?

През краткия живот на това Народно събрание стана ясно едно – капацитетът и експертизата на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е в пъти по-добра от тази на другите. Това важи и за евродепутатите, и за нашите кметове. Всички станаха свидетели на това, че ПП-ДБ не спазиха споразумението за ротационния принцип на управление и това не даде възможност работата на 49-о народно събрание да продължи. Как бих могъл да оценя това, което направи финансовият министър Асен Василев с парите за общините?

Вашата самооценка за престоя си в парламента?

Смятам, че работихме усилено с всички колеги от ГЕРБ-СДС и постигнахме значими успехи за всички населени места в страната, включително и за област Враца. Благодарение на ГЕРБ-СДС, във всички общини на област Враца ще бъдат реализирани ключови инфраструктурни проекти за над 100 млн. лв., финансирани от бюджет 2024 г. С колегата народен представител и областен председател на ГЕРБ, Враца Красен Кръстев работихме усилено това да стане факт, независимо от партийната принадлежност на кметовете на общините, подали своите проектни предложения. За мен от първостепенна важност е област Враца да се развива, като подобряваме качеството на живота в населените места. Предстои да бъдат санирани и одобрените жилищни блокове по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост. Със заложените проекти във всички общини от област Враца, жителите им ще се радват на обновена инфраструктура, приветлива градска среда и подобрени условия за спорт, туризъм и образователни дейности. Постигнахме значими успехи за населените места в област Враца. Един пример за това е нашата съвместна работа с колегата народен представител Красен Кръстев за подновяване работата на Районното управление в гр. Роман. Получавахме многократно сигнали от гражданите на общината, че се наблюдава скок на престъпността и занижен контрол по пътищата, което поставя живота и здраветo им под огромен риск. В резултат на нашите усилия, на 8 април бе възобновена дейността на РУ в Роман и хората от населените места в общината вече няма да се тревожат за своята сигурност. 

Борих се много и по отношение на пътя „Мездра-Ботевград“. Знаете, че казусът със забавянето на строително-ремонтните дейности по трасето рефлектира сериозно върху всички граждани на Северозапада, както и върху бизнеса в региона. Цената за забавянията се измерваше в сериозни загуби за компаниите, повреди и щети по автомобилите на хората, както и сериозен риск за живота и здравето на всички. Настоявах за прозрачност, точност и коректност от страна на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и от страна на фирмата изпълнител.

Не бива да пропускаме и историческите успехи, които това Народно събрание постигна и които касаят всички български граждани – приемане на България в Шенген по въздух и вода, ключови промени в Конституцията, първи сериозни стъпки към реформа на съдебната система. Приехме и изменения в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ-СДС, които предвиждат сурови наказания за нарушителите на пътя. Това беше важно да се случи като превенция срещу пияните и дрогирани водачи, които почерниха много български семейства. Единствено ГЕРБ-СДС повдигна и темата за превенцията от наводнения и настояхме за реални действия в тази връзка.

Властта се завърна в сградата на Народното събрание, но възстанови ли се доверието в парламентаризма?

Доверието в парламентаризма би могло да бъде възстановено напълно само тогава, когато всички народни представители се водят единствено от интересите на хората, които са ги избрали, а не от своите лични. Това всъщност е политиката на ГЕРБ и това е причината ние да бъдем водеща политическа сила при всички избори. Хората помнят реални действия, помнят доброто, което си направил и ако са ти гласували доверие, това означава, че ти си призван да работиш за тях. Да бъдеш близо до тях и да отстояваш интересите им. За съжаление станахме свидетели на много съмнителни, от гледна точка на морал и достойнство, действия на наши колеги от различни парламентарни групи, които  подкопават доверието в институцията „Народно събрание“. 

Щастлив съм, че в групата на ГЕРБ-СДС има единомислие. Всички ние вярваме в силата на действията и сме положили клетва да работим само и единствено в интерес на гражданите на Република България. А ние сме винаги близо до хората и имаме пряка и ефективна комуникация с тях. Смятам, че това е верният път и че единствено по този начин бихме могли да решаваме проблемите и предизвикателствата в населените места от нашите региони.

Кои инициативи и лични активности Ви дават основание за удовлетвореност и самочувствие?

За мен е повод за гордост и огромна радост фактът, че толкова много млади хора се присъединиха в последните две години към силния и сплотен екип на МГЕРБ-Враца. Заедно с тях реализираме редица обществено значими инициативи, които подобряват качеството на живот и облагородяват населените места от област Враца. Областта ни има силна общност от младежи, които се отзовават и като спасителни екипи при бедствия, както се случи при наводненията във Врачанско, и участват в благотворителни и обществени инициативи, както и в облагородяването на родните си места. Всички тези инициативи се реализират със собствен труд и средства на участниците. Всички членове на нашето семейство се включиха активно в кампанията на кмета Калин Каменов и общинска администрация „Зелена Враца“.  За мен е много важно да бъдем добрият пример за децата ни и да ги учим да обичат и да се грижат за мястото, на което живеят. Изключително щастлив съм и от факта, че социалната услуга към Община Враца „Звено майка и бебе“ ще има мини парк, където децата и майките ще могат да се разхождат в защитена среда. Мини паркът ще бъде съобразен с възрастовите изисквания за потребителите на услугата, като ще бъде създадена зелена площ, ще бъдат засадени вечнозелени дървета и ще бъдат обособени кът за игри и места за почивка. Благодаря за съдействието на кмета на Враца Калин Каменов, Фондация „Ние българите по света”, на църква „Нов живот”, Чикаго и на Михаил Томов, основният дарител и организатор за изграждането на първия бюст-паметник на Васил Левски в Чикаго, който пристигна във Враца, специално за реализацията на този проект и който прие присърце идеята.

Заедно с бизнеса и гражданите на Враца успяхме да ремонтираме родилното отделение в областната болница. Мога да изброя стотици инициативи и всички те са с цел подобряване на живота на хората в града и областта.

Вече съм споделял, че Враца е моето място и няма да напусна този прекрасен град. С тези инициативи искам да дам пример на колкото се може повече хора, които да разберат посланието ми, че от нас зависи родното ни място да се развива.

Вярвам, че доверие у хората се гради, когато си всеки ден сред тях, чуваш техните проблеми и намираш решения за тях. За всичко, което зависи персонално от мен и моите колеги от ГЕРБ, се работи по ясен план и с конкретни действия, с изключителната подкрепа на кмета Калин Каменов, който направи Враца истински европейски град. Всички заедно се стремим да работим така, че хората да виждат ефекта и резултата от нашите действия в кратки срокове. За това съм сигурен, че отново ще имаме тяхната подкрепа и отново ще бъдем първа политическа сила на предстоящия вот, защото всеки от нас дава труда си в името на град Враца и областта.



Като на филм! Двама жители на Мизия отглеждали над 120 растения канабис
Монтана изпусна златен шанс
Рисунка на петгодишно дете от Плевен е отличена в международен конкурс за изящни изкуства в Чехия
Гости от Италия, Полша, Турция бяха във Видин по проект
Диетолози посочиха 5 храни, които трябва да ядете през май
Кметът на община Мездра Иван Аспарухов оглави ключова комисия в НСОРБ СНИМКИ