Събития

Колко ни струва Великденската трапеза?

  29.04.2024 07:00             
Колко ни струва Великденската трапеза?

Монтана е сред скъпите градове, над 167 лева струва пълна Великденска трапеза 

Във Враца яйцата стигат и до 70 стотинки

167,89 лева ще плати за богата Великденска трапеза четиричленно семейство в Монтана, изчисляват специалистите от Системата за агропазарна информация. Миналата година същите продукти, включени в кошницата за Възкресение, са стрували 161,66 лева. Специалистите смятат, че Монтана е един доста скъп град, защото в Бургас, например Великденската трапеза за четиричленно семейство струва 151 лева.
Изчисленията са направени, като в кошницата са включени 2 кг. агнешка плешка, килограм козунак, 20 яйца, 1 кг. агнешки дреболии за дробсърма, ориз, хляб, зеленчуци за салата, бутилка червено вино, ракия, безалкохолно, боя за яйца.
Цената на агнешката плешка върви по около 30 лева в Монтана, а в София средната цена е 26 лева. През 2023 г. агнешкото се е продавало за от 21,50 лева за кг. до 26,50 лева за кг., като отново най-високата цена е била в Монтана.
28,50 лева  е килограма на агнешкото при нас. Една тарелка около килограм и половина струва около 40 лева. Хората казват, че им е скъпо. Половин или цяло агне рядко се търси“, казва Пламена, която работи в месарски магазин във Враца.
В градът под Околчица се предлага също и цяло, печено агне за 380 лева. Около 12-13 килограма излиза, има търсене, казват търговци. Готова, сготвена порция агнешко с дробено струва 45 лева за килограм. 
Три лева стига разликата в цената на козунака в различните области. В Монтана килограм козунак се търгува за 9 лева, а във Враца е между 7 и 12 лева.
И яйцата са скъпи в Монтана. Средната цена на 20 броя се изчислява на 11,80 лева, което показва, че едно яйце струва 59 стотинки. Във Враца пък се намират яйца и по 70 стотинки. „Взимаш 10, ядеш 20 – те са с двоен жълтък и са големи. Едно яйце ти излиза 35 стотинки. Има хора и хора. Всеки гледа по джоба да му е. Има баби, които си вземат по две яйчица, има клиенти, дето по цяла кора яйца за 70 стотинки купуват“, казва Силвия, която е всеки ден на пазара във Враца.
В големите вериги има внос от Полша, които се продават по между 40 и 45 стотинки за брой.
Килограм дреболии, които хората избират за трапезата за чорба и дроб-сарма, в Монтана се продава, за по около 16 лева, а във Враца около 14 лева. 
Зелената салата надхвърля лев за брой, а връзка лук е 1,50 лв. Пресният чесън стига до 2 лева за връзка, но в понеделник на пазара в Монтана цените падат. Най-евтино може да се купи зелена салата, репички и лук в събота и неделя, когато на сергиите на общинския пазар стока предлагат бабите от близките села. Тогава се намира прясна коприва, лапад, спанак, джоджен, откъснати от селските градини.
Килограм краставици струва между 3 и 4 лева. Веригите правят промоции и на места се намират и за по 2,50 лева.
Наблюденията на търговците показват, че много семейства се лишават от агнешко на трапезата заради високите цени. Хората избират пиле или свинско, но на всяка маса има зелена салата, яйца, козунак.
Все повече домакини избират сами да омесят козунаците си за Великден. Срещу 10 лева те успяват да завъртят 3 самуна, а в магазина за тези пари се купува килограм козунак.



Шенген по въздух и вода, а на Дунав мост продължават километрични опашки
Млади изпълнители пеят в помощ на Гергана Петрова
Петър Волгин ще се среща с граждани във Враца
Илхан Кючук: В Европарламента се чува гласът на всеки един, без значение колко е голяма дадена страна
Музика, култура и изкуство в европейската нощ на музеите във Враца
Благотворителен концерт в помощ на деца и младежи с увреждания организират в разградската община Завет