Събития

Килими - уникати от 18 век подреди Чипровци под открито небе СНИМКИ

  28.04.2024 08:30             
Килими - уникати от 18 век подреди Чипровци под открито небе СНИМКИ

Уникални килими, тъкани в началото на 18 век, посрещаха гостите на Чипровци в събота, когато започна Фестивалът на Чипровския килим. Творенията на тъкачките са подредени по площада, на Историческия хълм и алеята, която води към него.

„За девета година организираме фестивал на нашия килим. Показали сме много от нашите уникати, има богата програма. Каним всички и днес на Цветница, за да видят феерията от нашите килими. Правим това, за да ги запазим живи и да ги популяризираме.“, каза кметът на Чипровци Пламен Петков.

Около 100 са уникалните килими, които се пазят в музея. 50 от тях са част от постоянната експозиция.

„Специално за фестивала изнесохме около 30 от нашите най-стари килими. Важно е хората да ги видят, за да разберат как се е променяло това изкуство през вековете. Днес сме показали в музея и последното дарение от Тимоти и Пенелопе Хейз. Това е килим с изтъкан герба на Третото Българско царство и Майка България. Семейство Хейз ни го донесе малко преди Тимоти да напусне нашия свят. Вярвам, че той сега се разхожда в Рая по килимите, които толкова много обичаше.“, каза директорът на музея доцент д-р Анита Комитска.

Подредена е и изложба от килими и пана на една от най-добрите тъкачки – Райна Минчева, по повод 100 години от рождението й.

„Тя е била изключително скромен и благ човек, много талантлива. 9 – годишна сяда на стана. Била е член на Задругата на майсторите на художествените занаяти и на Съюза на българските  художници. Работила е с най-големите наши художници от края на миналия век.“, каза Комитска.

Тази година музеят организира и модно ревю на накити и аксесоари с мотиви от Чипровските килими.

„През 2019 година направихме ревю на дрехи с мотиви от килимите ни. Тоалетите  бяха изработени от студенти от Националната художествена академия. Сега показваме колекция часовници и накити на Анелия Димитрова и чанти и шалове на Радослава Маринова. Така Чипровският килим живее в настоящето.“, смята Анита Кометска.

Хиляди българи от близо и далеч избраха да бъдат на Лазаровден и Цветница в Чипровци. Малки и големи седнаха на становете, за да вплетат вълнени конци в килим. Занаятчии от цялата страна показаха свои произведения, цвърчаха скари, а всеки от гостите си тръгна с пакет от неповторимите чипровски печени кори за баница, които майсторките в градчето приготвят на жив огън.



Мартин Харизанов посрещна над 110 предприемачи и общественици на бизнес вечеря СНИМКИ
Красен Кръстев, народен представител и водач на листата на ГЕРБ-СДС: С доказани личности и ясни цели ще постигнем двойна победа
10 семейства от видинското село Делейна са поискали помощ след наводнението СНИМКИ
Нови дъждове в бразилския щат Рио Гранде до Сул, пострадал тежко при предходни валежи
Кампания за повишаване на избирателната активност организират в Търговище
Петя Буюклиева идва в Белоградчик