Свят

Иран съобщи, че екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

  27.04.2024 16:45             
Иран съобщи, че екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан съобщи, че екипажът на задържания кораб, плаващ под португалски флаг, за който се смята, че е свързан с Израел, е получил консулски достъп и се очаква да бъде освободен, предаде Ройтерс, като се позова на ирански медии.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април, дни след като Техеран се зарече да отмъсти за предполагаемата израелска атака срещу консулството му в сирийската столица Дамаск. Иран каза, че може да затвори този важен морски маршрут.

Нападенията срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси в знак на солидарност с палестинския народ във войната между „Хамас“ и Израел в ивицата Газа засегнаха глобалното корабоплаване.

Абдолахиан каза в телефонен разговор с португалския си колега Пауло Ранжел, че „хуманитарният въпрос с освобождаването на екипажа на кораба тревожи Техеран сериозно“, съобщиха ирански медии.

Те цитираха външния министър и за това, че членовете на екипажа ще бъдат предадени на посолствата на страните им в Техеран. Засега няма информация кога ще се случи това.

Външното министерство на Иран каза още, че корабът „Ариес“ е превзет заради „нарушаване на морските закони“ и че няма съмнение, че той е свързан с Израел.

Компанията "Ем Ес Си" нае „Ариес“ от компанията „Гортал Шипинг“, която е част от „Зодиак Меритайм“, собственост отчасти на израелския бизнесмен Еял Офер, пояснява Ройтерс.



Лице на БТВ почти сигурно печели "Денсинг старс"
Ани Арутюнян е новия областен управител на Видин
497 души в битка за 14 мандата от Северозапада
АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори
ГЕРБ-СДС искат два мандата в Монтана, ПП-ДБ са в борбата за първа политическа сила, а БСП иска да си върне мандата
Росен Добрев: Щастлив дядо съм на втори внук!