България

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница в Казанлък, ще бъде открита в местния Исторически музей

  27.04.2024 14:19             
Изложба, посветена на 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница в Казанлък, ще бъде открита в местния Исторически музей

Изложбата "Пазители на паметта" ще бъде открита на 30 април във фоайето на постоянната експозиция на Исторически музей (ИМ) "Искра" в Казанлък, съобщиха за БТА от културния институт. Тя е посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката Тракийска гробница. 

В експозицията са включени 12 табла, представящи историята на проучването и опазването на паметника през годините, преплетена през професионалните биографии на личностите, които са свързани с това. Сред първите представени специалисти са директорът на музея при откриването на гробницата Димитър Чорбаджийски – Чудомир, художникът Асен Василиев който прави първите снимки, архелогът Васил Миков, който провежда разкопките, и реставраторът Карл Йорданов, който почиства и укрепва стенописите.

В последвалите години усилията за опазване са свързани с изграждането на защитна постройка над паметника и осигуряване на подходящи условия за неговото съхранение, посочват от ИМ "Искра". Важна роля за това изиграват архитект Драгомир Джидров, автор на първата защитна сграда, и архитект Дафина Василева, проектирала настоящата защитна постройка. Изключителна е ролята на проф. Пейо Бербенлиев. През 1966 година е свикан консилиум от специалисти на ЮНЕСКО по въпросите на опазване на Казанлъшката гробница. Сред участващите учени са проф. Харолд Плендерлей, Гари Томсън, проф. Джовани Мазари, проф. Паоло Мора, д-р Херман Кюн, проф. Бохдан Маркони.

Изграждането на точно копие на гробницата през 1974 година бележи следващия етап в опазването и представянето, напомнят още от музея. Проектът е на архитект Младен Панчев, а стенописите в копието са пресъздадени от проф. Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.

Снимките, използвани в изложбата, са от архивите на ИМ „Искра”, Литературно-художествен музей „Чудомир”, Националния археологически музей при Българската академия на науките, Централния държавен архив, катедра „Археология” при Софийски университет „Св. Климент Охридски” и личните архиви на проф. Миглена Прашкова и Петя Големанова.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 юни, а входът е свободен.

Честването на 80-ата годишнина от отриването на казанлъшката Тракийска гробница започна със спектакъл, посветен на бита и културата на древните траки. През годината предстоят още множество събития, посветени на тракийската култура. Те ще бъдат посветени на 20-ата годишнина от откриването на гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка. Официално отворен за посетители предстои да бъде и гробнично-култовият комплекс Оструша, който беше изцяло реставриран и социализиран с мащабния проект на местната администрация „Светът на траките“. Той ще посрещне своите първи гости на 29 април. 



От полунощ стартира предизборната кампания
Областният управител на Видин посети залятото снощи село Делейна СНИМКИ
Окръжен съд – Враца организира за ученици от две врачански училища симулативни съдебни процеси по Образователната програма на ВСС СНИМКИ
Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал „Мездра-май“ СНИМКИ
Мездра почетe Деня на победата и Ден на Европа СНИМКИ
Според анкета на Bulgaria Wants You в Берлин 81% от запитаните обмислят да се завърнат за постоянно в България