Събития

БЪЛГАРЕ гостуват във Враца с емблематичния спектакъл ПАИСИИ

  28.04.2024 08:00             
БЪЛГАРЕ гостуват във Враца с емблематичния спектакъл ПАИСИИ

В навечерието на празника на Българската просвета и култура – 24-ти май, пред жителите и гостите на град Враца, Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“ ще представи своя вълнуващ и емблематичен проект „ПАИСИЙ“. Събитието е под патронажа на кмета на общината, г-н Калин Каменов.
Спектакълът е създаден по повод юбилейната 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски, тържествено отбелязана през 2022 година и към момента е видян от зрителите в повечето градове в страната. Постановката е единствена по рода си. В последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родната сцена.
Ще прозвучат родолюбивите послания на Хилендарския монах, събрани в неговия епохален труд „История славянобългарска“, поставил началото на Българското възраждане. Те ще бъдат поднесени на зрителите от неподражаемия Димитър Селенски – актьор с харизматично присъствие и изключително подходящ за образа на Отец Паисий. 
Спектакълът "ПАИСИЙ" представя знакови събития от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Зрителите ще съпреживеят героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл „БЪЛГАРЕ“.
„ПАИСИЙ“ е разказ за събуждането на гордостта и достойнството на народа ни, на българския дух и възвърнатата българска чест, която държи гръбнака ни изправен.
Специален за репертоара на „БЪЛГАРЕ“ е участието на най-младия солист в историята на ансамбъла – 8 годишния Андрей Михайлов от Сливен, който с много жар и артистичност вече втора година печели овациите на публиката.

Билети за спектакъла „ПАИСИЙ“ на цени от 25, 30, 35 лева могат да бъдат закупени от касите на EASYPAY в града, онлайн на www.epaygo.bg или на тел. 0877/ 639 973 

 



В деня на светите братя Кирил и Методий ловчалии отбелязват празника на своя град
131 абитуриенти получиха лично от кмета на община Козлодуй символични ключове СНИМКИ
Хамбург разреши нов протест на ислямисти, но при строги условия
Антония Маринова – Crazy представя изложбата „Само диви“
Педагози от Враца с престижни отличия от Синдиката на българските учители СНИМКИ
Арестуваха двама пияни шофьори, взеха им колите