Събития

Най-вкусното на печеното агне е … плънката

  27.04.2024 06:00             
Най-вкусното на печеното агне  е … плънката

В Северозапада във всяко село хората са й дали различно име – дробене, подробица, дреболина и всеки майстор си има своя тайна за подправките.

Голямата майсторка на северозападните гозби и на историите от села и паланки в този регион, авторката на сборника с разкази „Село на завой“  – „бабината душица“ Ели Лозанова спретна една вкусна плънка за читателите на вестник „Конкурент“. Гарнира я със своя цветен език и неподражаем хумор.

У наше село имаше едни ора, много немаа сиромасите. Ама като казвам много, верно много. Сал от едно имаа – дечурлига, да нги не е уроки, имаа доволно – печес беа. Дойде ли Великден, дойде ли Гергьовден, маки нги седаше на кревета и реве, завалията, реве – сърце да ти скине. У сека къща се дига гюрунтия, от сека къща мерише на печено ягнешко, а сал они немат кво да опечат у фурнята, та и ич а не палат. Един път таа невеста рекла да залъже дечоро, та фанала една кокошка, па я кръстила Ягне, напълнила тва, опекла и сбрала догледниците ужким на ягнешко. Добре, ама тия итри – що, кае, макьо, у бабини Ванкини ягнето има четири крака, па нащо сал с два? Оттогива она може да нема за ягнешко, ама за една подробичка сбере парици и купи дроболинки. И я праи те така!

Подробичка

Необходими продукти:

1 агнешки комплект, който включва черен дроб, бял дроб, черва, дамар, тумбак около килограм общо тегло.

Кромид лук – пет-шест едри глави

Зелен лук – 2 връзки

По желание две – три скилидки чесън

Гъби печурки – 300 гр.  

Пресен джоджен, пресен девесил, мащерка, китка лапад и/или спанак черен пипер на зърна 1 ч.л., червен пипер 1 ч.л., сол, олио 1 кафена чаша.

Начин на приготвяне: Измийте карантията добре и я бланширайте в гореща вода за няколко минути, като старателно оберете пяната. Това е и целта – да излезе мръсната пяна. След това охладете и нарежете всичко на хапки. Почистете лука и го нарежете на едро. Почистете и нарежете гъбите пак на едри парчета, ако са дребни, може да ги сложите цели. В голям тиган сипете олио и сложете стария лук да се запържи за няколко минути, прибавете дреболиите, разбъркайте, посолете на вкус и добавете черния пипер, сложете гъбите, накрая прибавете зеления лук, измитите и нарязани на едро листни зеленчуци и подправките, последно добавете мащерката и червения пипер и когато всичко се омазни, без да се запържва, снемете от огъня.

С тази смес може да напълните агне, но може да я приготвите и самостоятелно като дроб-сарма. Прехвърлете я в дълбока тава, сипете вода, но без да надвишава нивото на сместа – сиреч не много. У наше село тавата се покрива с коремница или с така наречената риза. Но ако не разполагате с такава, не го правете. Печете в умерена фурна около 40-50 минути, докато водата изкипи и ризата се зачерви.

 



Задържаха пиян голфаджия в Криводол
ДГ "Европейчета" с голям концерт на 9 май
Блъснаха пешеходка в Бяла Слатина
Полицията разследва кражба на пари
Ето какво време ни очаква днес
183-ма мераклии за 6 депутатски места от Враца