България

Вечер за 90-годишнината от рождението на основателя на музейното дело в Петрич – Димитрина Бъчварова, събра жители и гости на града

  25.04.2024 10:16             
Вечер за 90-годишнината от рождението на основателя на музейното дело в Петрич – Димитрина Бъчварова, събра жители и гости на града

Вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на основателя на музейното дело в Петрич – Димитрина Бъчварова, събра жители и гости на града в Историческия музей. Събитието беше под надслов „Живите въглени на спомените“, като бяха прочетени четири спомена от историята на града. 

Идеята ни е да заимстваме максимата на Димитрина Бъчварова за опознаването на родния край и това, че любовта към родината започва най-напред от любовта към родния край. Силно вярваме, че сме едни достойни продължители на идеите подети от Бъчварова, каза за БТА Магдалена Шимова, експерт „Връзки с обществеността“ в Историческия музей в Петрич. Тя посочи, че се поставя акцент върху отделната личност, към мотивите и подбудите на обикновения човек и към всичко, което е описано в техните спомени. Опитваме се да преодолеем мащабните исторически събития, за да достигнем до обикновения човек, който е способен със своите дела да остане в историята, каза още Шимова. 

Първият спомен, прочетен по време на вечерта, беше на Юлия Попвасилева – „Спомени от бежанските години“. С него бе поставен акцент върху момента на "изтръгването" на бежанците от родните им места и идването им в Петрич. Вторият спомен бе на Тодор Стоев – „Мемориални записки за миналото, трагичните събития и други факти, съпровождащи развитието на община Петрич“, който разказа за заселването на бежанците в южния град. 

Третият спомен беше на капитан Никола Парапанов – „Освобождението на град Петрич“. Тази година се навършват 150 години от рождението на капитан Никола Парапанов. Четейки неговите спомени, ние отдаваме заслужена почит и на тази бележита личност. Не само по отношение на освобождението на Петрич, но и на усилията, които полага за защитата на град Петрич, каза още Магдалена Шимова. 

Последният спомен беше на Димитрина Бъчварова – „Голямата отговорност да поставиш основите. Всяко начало е трудно.“ Текстът разказва за нейните усилия и трудности при създаването на Исторически музей в града. 

На събитието присъства и дъщерята на Димитрина Бъчварова - Величка Теохарова, която благодари на екипа на музея за инициативата и на всички присъстващи, които са уважили честването на 90-годишнината от рождението на нейната майка. На всички гости Теохарова подари и книга „Петрич през вековете“ на Димитрина Бъчварова. В края на мероприятието част от присъстващите разказаха за своите спомени с основателката на музейното дело в южния град. Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Общински съвет в Петрич инж. Светла Данаилова и заместник-кметът по хуманитарни дейности Нина Попова. 



Москва е готова да обсъди "сериозни" предложения за мир в Украйна, заяви руското външно министерство
100-метров козунак за Великден във Враца
ДПС проведе благотворителна кампания в навечерието на празниците СНИМКИ
Поклонение в памет на загиналия преди 19 години в Ирак офицерски кандидат Преслав Стоянов се състоя в Силистра
Волейболният отбор на СУ "Козма Тричков" стана 8 в България
Дублиращият отбор на Ботев понесе тежко поражение от Локомотив Горна Оряховица