Свят

Зеленски благодари на американския Сенат за това, че одобри помощта за Украйна

  25.04.2024 09:50             
Зеленски благодари на американския Сенат за това, че одобри помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски благодари днес на Сената на американския Конгрес за това, че одобри военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара, предаде Франс прес.

"Благодаря на лидера на мнозинството Чък Шумър и на лидера на републиканците Мич Макконъл за тяхното силно лидерство при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които подкрепиха законодателството", написа Зеленски в социалните мрежи, след като Сенатът одобри помощта.

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара. Законодателството бе подкрепено от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против". Пакетът бе одобрен от Камарата на представителите в събота и предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион. За помощ за Украйна са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия.

Съединените щати са основният донор на военна помощ за Украйна в битката с Русия, но новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият помощен пакет за Украйна, одобрен от Конгреса, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари 2023 г.

"Оценявам също и подкрепата на президента Байдън и се надявам, че законопроектът скоро ще бъде подписан", заяви още Зеленски.



Велика събота е - "да замълчи всяка плът"
Мексиканските власти откриха три тела в район, в който туристи бяха обявени за изчезнали
Община Роман с важно съобщение
Ето какво ще бъде времето днес
Канадската полиция е арестувала трима индийски граждани по обвинение в убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар
Белоградчик е украсен и готов да посрещне светлия християнски празник Великден СНИМКИ