България

Плащат великденските 100 лева на пенсионерите

  26.04.2024 09:10             
Плащат великденските 100 лева на пенсионерите

Изплащането на великденските добавки за пенсионерите започва от 26 април, съобщават от Националния осигурителен институт. Създадена е организация за навременно получаване на парите, информират и от „Български пощи".
Съгласно решение на Народното събрание всички хора, чиито пенсии са под 526 лева – линията на бедността, получават  по 100 лева за Великден.
Общо 534 000 пенсионери в цялата страна получават по 100 лева допълнително за Великден.
Във Враца са регистрирани 55 845 пенсионери към 1 април тази година. Точно колко от тях живеят с пенсии под линията на бедността и ще получат държавна помощ, от института не уточниха.


74- годишната Жана от Враца споделя, че няма да получи 100 лева за Великден. "Пенсията ми е малко по-висока и не влизам в сметките. За мен е дискриминационно това решение. Добре, че е тук дъщеря ми, която да подсигурява необходимото и да успеем за празниците да посрещнем гости" каза Жана за „Конкурент".
Димитър, който е на 76 години получава пенсия в размер на 530.04 лева.
Оказва се, че четири лева и три стотинки получавам над линията на бедност и сега грубо казано ще духам супата" . Димитър е от Враца, живее в Горно Пещене. Има 36 години трудов  стаж в Текстилен комбинат Вратица. Пенсионер е от октомври 2005 година. „Принудих се да стана охранител - лазиха ме мухи и хлебарки няколко години. Сега не мога вече да работя, разчитам само на пенсията си. След някое и друго увеличение стигнах до крупната сума от 530 лева на месец. Питам как се живее с толкова пари?", споделя  Димитър. 

 

 



Тракийски съкровища ще гостуват в музея Гети в Лос Анджелис
Провежда се конференция „България в еврозоната, кога?“
Вестник "Конкурент" на 28 години
Внимание! Засилен трафик днес!
От община Враца подготвят образователен проект
Гостуваща експозиция за революционера – част от Ботеви дни