България

Празник на зелника събра стотици в с. Жабокрът, община Кюстендил, въпреки дъжда

  22.04.2024 12:21             
Празник на зелника събра стотици в с. Жабокрът, община Кюстендил, въпреки дъжда

Празник на зелника правят днес в кюстендилското село Жабокрът. Празникът се организира за шестнадесета поредна година, казаха организаторите от читалище "Съгласие".

"Кулинарният фестивал придобива все по-голям мащаб всяка следваща година", посочиха за БТА организаторите. "През миналата година имаше 70 участници, тази, въпреки силния дъжд, са над сто. Много хора идват на празника, само за да опитат от местния зелник", казаха още от читалището. 

Освен зелници, в кулинарната изложба и конкурс участват всякакви печива -  питки, баници и сладкиши. Участие в конкурса може да вземе всеки, приготвил майсторлъшки тестени произведения, обясниха още организаторите на кулинарната надпревара. След оценка от жури, най-добрите получават и награди.

Празникът е с благотворителна цел, за да може да бъде обновена залата в читалището, която е в окаяно състояние. "Тук се репетира ежедневно, а за това са нужни условия", разказаха от читалище "Съгласие". То е създадено през 2007 година и в него има общо пет групи, занимаващи се с народно творчество - фолклорни мъжка и женска група, танцов състав, детски формации.

От читалището посочиха, че сградата почти изцяло е без стъкла на прозорците, изгнило е и дюшемето в салона, където се правят репетициите. "Искаме и външна сцена, но имаме уверенията на общината, че ще помогне финансово", допълниха организаторите на фестивала. 

Относно самия празник, местните разказаха, че правенето на зелник е специфично за района. "Хората са го месили и са отивали на нивата - така са имали и хляб, и нещо друго в едно, което ги е засищало и давало сили". Организаторите посочиха, че тестените ястия се оценяват от жури по няколко критерия - най-добър външен вид; най-добри вкусови качества; най-тънка кора и начин на подреждане; най-добра консистенция; качество и асортимент на плънката.



Изгонената Катя от "Ергенът" изля душата си относно Алек, Маги и Криси
ГЕРБ-СДС обявиха водачите си в страната. Красен Кръстев води във Враца, Росица Кирова във Видин, а в Монтана Румен Христов
Франция и Япония ще започнат разговори относно сделка за реципрочен достъп на войски
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на туристическия сезон на остров Света Анастасия
Мартин Харизанов и ”Благотворни приятели” с мащабна дарителска акция за Великден
Модерен физкултурен салон се изгражда в училище „Иван Вазов" във Вършец